Haberler

12 Ekim 2023

Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Ankara'da Başladı

Gazi Üniversitesi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından, Sakarya Üniversitesi bünyesinde yer alan Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde düzenlenen ve TİKA’nın destek verdiği “21. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’ne” ev sahipliği yaptı.

Her yıl düzenlenen ve artık kurumsallaşan “Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi” ile Asya, Avrupa ve Balkanlar’da yaşayan Türk ve akraba toplulukların sosyo-kültürel, ekonomik, politik ve eğitim süreçlerini bilimsel çerçevede araştırıp bilgi üretimi ve birikimi ile her alanda iş birliği zeminlerini oluşturmak amaçlanıyor.

Dört gün sürecek Kongrenin açılışı, 11 Ekim’de Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapıldı. Açılış programına; Kazakistan Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Gazi Üniversitesi Rekötrü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sosyal Bilimler Kongresi Koordinatörü ve Kuzey Makedonya Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, Türkiye Kırgızistan Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Yüce, Uluslararası Toktomamatov Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tölögön Omoşev, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Sakarya Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Köksal Şahin katıldı.

Toplantıya Türkiye ve Türk dünyasından akademisyenler, diplomatik misyonlar, sivil toplum temsilcileri ve öğrenciler de katıldı.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, Türk dünyasının başlıca sorunları ve ortak mirasına dikkat çekti. Yazgan, kongrenin düzenlenmesinin Türk Dünyası ve Türklük sorunlarını gündeme getireceğini ve Türkiyat araştırmalarına bilimsel katkılar sunacağını belirtti. 

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik kürsüdeki konuşmasında, “Henüz ilk çeyreğinde bulunduğumuz yüzyıl, Türk dünyasının varlığından ve gücünden bağımsız olarak şekillenmeyecektir. Bunu artık tüm dünya kabul etmiştir. Türk dünyasını göz ardı eden, hesaba katmayan hiçbir organizasyonun dünyada söz sahibi olma imkanı kalmamıştır” diyerek Türk dünyasının yükselen gücüne işaret etti.

Çevik, Balkanlar, Asya ve Avrupa’da yaşayan Türk topluluklarının geri planda kalmaması gerektiğine vurgu yaparak bilimsel tüm meselelerin masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. Çevik konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“TİKA olarak sadece Orta Asya Türk devletleri ile değil eski Sovyet coğrafyası cumhuriyetleriyle Irak, Suriye ve Lübnan’daki Türkmen kardeşlerimizle farklı ülkelere dağılmış Ahıska Türkleri ile Kırım Tatar Türkleri, Moldova’da Gagavuz Türkleri, Moğolistan’daki Dukha Türkleri, Etiyopya’daki Harar Türkleri, Latin Amerika’da bulunan soydaşlarımız ve tüm Balkan coğrafyasındaki Türkler ile bağlarımızı birçok alanda yürüttüğümüz faaliyetlerle güçlendirmekteyiz.”

21. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’nde, Türk dünyasındaki bilimsel, ekonomik ve kültürel işbirliği potansiyeli etraflıca tartışılacak.

Toplatıda, Türk Dünyası ve akraba topluluklardan 160'a yakın akdemik sunum yapılacak. 

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Gambiya’da Ekoturizme Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) destekleri ile Gambiya'nın batısında bulunan Bijilo Tabiat Parkına, yaban hayatın korunması ve hayvanların temiz suya erişimi için su sondajı, hayvanlar için 3 adet su havuzu ve ziyaretçiler için el yıkama...