Haberler

31 Aralık 2013

Türkiye, Dış Yardımlarıyla 2013 Yılına Damgasını Vurdu

Asya’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avrupa’ya dünyanın dört bir yanında faaliyet yürüten Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, 2013 yılında birçok projeye imza attı.  Amerika’dan Avrupa’ya birçok bölgede faaliyet yürüten Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, gerçekleştirdiği projelerle 2013 yılına damgasını vurdu.

TİKA, dünyanın dört bir yanındaki çalışmalarını bu yıl da hız kesmeden sürdürerek, restorasyondan tadilata, maddi yardımlardan eğitim desteğine kadar birçok çalışma ve projeyle göz doldurdu. Güney Asya ülkelerinden Myanmar’da, TİKA Başkanlığı tarafından temin edilen 4 traktör ve çeşitli tarım ekipmanı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle Myanmar Tarım Bakanlığı’na teslim edildi.

TİKA, Kırgızistan’da ise köylerin içme suyu sorununa çözüm yolları bulurken, kuzeydeki Issık Göl eyaletine bağlı 3 binden fazla kişinin yaşadığı ve Sovyetler Birliği zamanından kalan ve kullanılamaz halde olan su dağıtım sisteminin bulunduğu Tepke ve Kurbu köylerinin sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılayacak proje, tamamlanarak hizmete açıldı.

Kızılderililere yardım
TİKA tarafından ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nin en batısında yer alan Oregon’da yaşayan Kızılderililere 200 bin dolarlık yardım yapıldı. Kızılderililere yapılan yardım, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Konutu’nda düzenlenen resepsiyonla duyurulurken, etkinliğe Washington Büyükelçisi Namık Tan, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Oregon’da bulunan Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Joseph Moses ile bazı Kızılderililer ve çok sayıda davetli katıldı. Gecede, Büyükelçi Tan ve TİKA Başkanı Dr. Çam, 200 bin dolarlık sembolik çeki Warm Springs Rezervasyonu kabile şefi Moses’a takdim etti.

Türkmenistan’da projeler
Sultan Alparslan’ın Mezarının Aranması ve Türbe İnşası Projesi protokolü kapsamında, arazi incelemelerini gerçekleştirmek ve Türkmenistan tarafıyla projeye ilişkin ön görüşmeler yapmak üzere resmi olarak görevlendirilen heyet, TİKA’nın katkılarıyla Aşkabat ve Merv’e giderek gerekli görüşme ve çalışmaları tamamladı. Uzmanlarca 5 etap olarak planlanan projenin ilki, jeofizik incelemeler ve topografik haritalandırma çalışmalarına en kısa sürede başlanmasını öngörüyor.

Pigmelere eğitim ve üretim desteği
Orta Afrika yağmur ormanlarının çağdaş dünyadan uzakta bulunan zor şartlarında yaşayan Pigme halkıyla Türkiye’nin ilk teması, TİKA Başkanlığı tarafından sağlandı. TİKA, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki projesi kapsamında Pigmelere eğitim ve üretim desteği sağlayan FEMODER adlı sivil toplum kuruluşuna malzeme desteğinde bulundu. Kadınlara okuma yazma, erkeklere tuğlacılığın da öğretileceği projeden 3 bin Pigme yararlanacak.

Makedonya Kocacık Köyü Ali Rıza Efendi Anı Evi Projesi
TİKA tarafından Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin ve ailesinin yaşadığı Jupa Belediyesi’ne bağlı Kocacık Köyü’nde, dönemin ve yörenin mimari özelliklerini yansıtan yeni bir anı evi inşa edildi. Söz konusu projede karşılıklı olarak iki ev inşa edildi. Küçük olan ev müze olarak düzenlenirken, Osmanlı dönemi Makedonya, Türklerin Kocacık’a gelişi ve Atatürk’ün Manastır günleri anlatıldı. İkinci ve büyük olan ev ise Ali Rıza Efendi ve ailesine ait anı evi olarak hazırlandı. Müzede ve anı evinde sergilenmek üzere çeşitli etnografik malzemeler, ışıklı dekoratif desenli pleksiglas resim ve bilgi panoları, dokunmatik ekranlı duvara monte kiosk ve masa tipi kiosklar Türkiye’den temin edildi.

İzzetbegoviç’in doğduğu evin restorasyonu
Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in, Bosanski Şamac şehrindeki doğduğu ev, TİKA tarafından restore edildi. Uzun yıllar kullanılmayan ve yıkılmaya yüz tutan ev, TİKA tarafından nisan ayı başlarında restore edilmeye başlanarak, 2013 yılı Eylül ayı itibariyle tamamlandı. Aliya İzzetbegoviç Hatıra Evi olarak hizmet verecek olan ev, aynı zamanda Bosna Hersek’teki insani yardım kuruluşu ’Merhamet’in de bölge merkezi olarak kullanılacak. İzzetbegoviç’e ait özel eşyaların sergileneceği bir müzeyi de içerisinde barındıracak hatıra evi, aynı zamanda kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Filipinlere eğitim desteği
Filipinler’le ikili işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere ülkeyi ziyaret eden TİKA Başkanlığı heyeti, resmi görüşmelerin yanı sıra insani yardım ve teknik destek faaliyetlerinde bulundu. Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’ndeki 45 okula bilgisayar desteği sağlandı. Özerk Bölgedeki okulların fiziki ve teknik altyapılarının iyileştirilmesine yönelik proje kapsamında 45 okula hibe edilen 80 bilgisayar, Cotabato şehrinde ARMM Valiliği’ne teslim edildi.

Sri Lanka’da 100 hanelik konutların inşası 
Sri Lanka Başbakanı Dissanayake Mudiyanselage Jayaratne, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan Müslüman mültecilere barınma yardımı talebinde bulundu. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla, TİKA tarafından Sri Lanka’da 100 hanelik konutların inşasına başlandı.

Cezayir’de Keçiova Cami restorasyonu
Osmanlı dönemine ait birçok eserin onarım ve yenileme çalışmalarını yapan TİKA, Cezayir’in başkentinde bulunan tarihi Keçiova Camisi’nin restorasyonunu gerçekleştirilecek. Caminin restore edilmesine yönelik protokol, Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanı ve Türkiye Cezayir Büyükelçisinin de hazır bulunmasıyla TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Cezayir İmar Konut ve Şehircilik Bakanlığı Genel Sekreteri Ali Boulares tarafından imzalandı.

Yardımlar Benin’e kadar uzandı
TİKA, Benin Cumhuriyeti Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı’na pamuk üretiminde kullanılmak üzere 4 traktör ve tarım ekipmanı temin edildi. Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi’nin 2012 yılında Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmeleri sırasında pamuk yetiştiriciliği konusunda teknik işbirliği talepleri değerlendirilmiş ve Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatı doğrultusunda Benin pamuk yetiştiriciliği projesi başlatılmıştı. Benin Cumhuriyeti’nde tarımsal üretim faaliyetleri içinde pamuk üretimi ilk sırada yer alırken, ülke ekonomisinde önemli bir pa

Sonraki Haber

Gıda Güvenliği ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Gıda Güvenliği ve Proje Döngüsü Yönetimi eğitimi tamamlandı. Orta Doğu...