Haberler

27 Mayıs 2022

Türk Dünyasının “Genç Kültür Elçileri” Bursa’da Buluştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY’un destekleriyle düzenlenen “Genç Kültür Elçileri Buluşuyor” programı 20-24 Mayıs tarihleri arasında 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

7 ülkeden 21 genç kültür elçisinin katıldığı programda Türk dünyası üzerine çok sayıda söyleyişi ve çalıştay düzenlendi.

Programa; AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Gençlik Kurulu Başkanı Furkan Alperen Sonkaya ile çok sayıda davetli katıldı.

“Türk dünyası büyük bir potansiyele sahip”

Programın açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aktaş, büyük bir potansiyele sahip olan Türk dünyasının evlatlarının bir araya gelmesini çok değerli ve anlamlı bulduğunu ifade etti. Gençlere baktıklarında Türk dünyasının geleceğini gördüklerini belirten Başkan Aktaş, gençlerdeki aşk, inanç ve heyecan sürdüğü müddetçe birliğin ve dirliğin daim olacağını söyledi.

“Gençlerin kültürünü anlaması için mabetleri görmesi kıymetlidir”

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, somut mirası korumanın önemli olduğunu somut olmayan mirasın ise yaşam tarzına ait ögelerden meydana geldiğini belirtti. Bunu öğrenmenin en güzel yolunun, abide şahsiyetlerin hayat tarzlarından, üsluplarına ilişkin bilgiler edinmekten geçtiğini vurgulayan Demircan, "Genç neslin kültürünü anlaması için mabetleri görmesi kıymetlidir. Orada ince dokunuşlar, bir ruh var. O ruhu ancak böyle anlayabilirler." diye konuştu.

Türk dünyasından gelen yaklaşık 2 bin 500 öğrenci bulunuyor

Demircan’ın ardından söz alan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise üniversitede 135 ülkeden yaklaşık 7 bin misafir öğrenci bulunduğunu, bunun da yaklaşık 2 bin 500’ününün Türk dünyasından geldiğini ifade etti. Bu gençlerin ülkelerine döndüğünde ve iletişim halinde olduklarında daha yaşanabilir dünyanın mümkün olacağını söyleyen Kılavuz, düzenlenen toplantının gençlere fayda sağlayacağını dile getirdi.

Türkiye’nin kamu diplomasi karnesi konuşuldu

Programın açılış konuşmalarının ardından “Türk Dünyası’nda Eğitim ve Kültür Faaliyetleri” başlıklı oturuma geçildi. TİKA Dış İlişkileri ve Ortaklıkları Daire Başkanı Uğur Tanyeli, Maarif Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çaltılı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Orta Asya Koordinatörü Servet Çetin bir araya gelerek Türkiye’nin kamu diplomasi karnesi ve Türkiye özelinde ve uluslararası boyutta ilgili kurumların çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Program sonunda Bursa’yı gezen genç kültür elçileri Bursa’nın tarihi, sosyal ve kültürel zenginliklerini yerinde görerek tanıma imkânı buldular. “Genç Kültür Elçileri Buluşuyor” programının ikinci etabı ise 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde yapılacak.

Sonraki Haber

TİKA Desteğiyle Güney Afrika Cumhuriyeti Witwatersrand Üniversitesinde “Cezeri Laboratuvarı” Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Güney Afrika Cumhuriyeti Johannesburg Şehrinde, dünyanın önemli üniversitelerinden Witwatersrand Üniversitesi bünyesinde kurulan TİKA Cezeri-Laboratuvarının açılışı gerçekleştirildi. Sadece Afrika’nın değil, dünyanın madencilik başta olmak üzere birçok alanda en...