Haberler

18 Kasım 2021

TİKA Tarafından Peru'da Yarı Değerli Taş İşleme Atölyesi Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Peru İhracatçılar Birliği (ADEX) ve San Marcos Ulusal Üniversitesi işbirliğinde, Peru’da yarı değerli taşlarının üretimini ve mücevherat, kuyumculuk ve diğer sektörlerde kullanımını teşvik edecek yarı değerli taş işleme atölyesi kurdu.

Kurulan atölye ile, standart ve kaliteli yarı değerli taşların işlenerek mücevherat, kuyumculuk ve diğer sektörlerde kullanımını teşvik etmenin yanı sıra Peru'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin insan kaynağı ihtiyacının da karşılanması hedeflenmekte.

Proje kapsamında Türk uzmanlar tarafından Peru’da gençler, zanaatkarlar ve üniversite öğrencilerine uygulamalı bir eğitim verildi. Ayrıca atölye, San Marcos Üniversitesi’nin Jeoloji, Madencilik ve Metalurji Fakültesi'nden öğrencilere de uygulamalı eğitim imkanı sağlayacak.

Atölye’nin açılış törenine Türkiye'nin Lima Büyükelçisi Sn. Ali Rıza Özcoşkun, ADEX Başkanı Sn. Erik Fischer, ADEX 2. Başkan Yardımcısı Sn. Julio Pérez Alván, ADEX Mücevherat ve Kuyumculuk Komitesi Başkanı Sn. Rocío Mantilla, Peru İhracat ve Turizm Teşviki Komisyonu (PromPerú) İcra Başkanı Sn. Amora Carbajal Schumacher, San Marcos Üniversitesi Rektörü Sn. Jeri Ramón Ruffner ve TİKA yetkilileri katıldı.

Törende söz alan San Marcos Üniversitesi Rektörü Ruffner, Peru'daki değerli taş üreticilerine yeni teknolojilerin transferini teşvik etmesi beklenen bu projeyi mümkün kılan Türkiye ve TİKA’nın desteklerinin önemini vurguladı.

ADEX 2. Başkan Yardımcısı Alván ise, "bu proje bir hayalin gerçekleşmesidir, daha önce Peru’daki yarı değerli taşlar hammadde olarak ihraç edilmekte ve başka ülkelerde işlendikten sonra tekrar ithal edilmekteydi. Bu atölye sayesinde eğitim alacak ve üretim yapacak gençler sayesinde artık ülkemizde bulunan taşlar yine ülkemizde işlenebilecek. Türkiye’ye ve TİKA’ya destekleri için teşekkür ediyoruz." dedi.

ADEX Başkanı Fischer'de konuşmasında, gerçekleştirilen projenin ADEX’in coşkusuna ve girişim gücününe cevap veren Türkiye gibi bir kardeş ülkenin büyük bir çaba ve işbirliğini temsil ettiğini belirtti.

Proje yararlanıcılarından zanaatkar Jorge Rodríguez, sağlanan donanım ve eğitim için TİKA'ya şu sözlerle teşekkür etti­: “Türkiye'nin desteği sayesinde burada değerli taş işleme hakkında bilmediklerimizi öğreniyoruz; taşların genel özellikleri hakkında bilgimiz vardı. Ancak nasıl işleneceğini bilmiyorduk. Bize yeni bir fırsat oluşturan Türkiye ve TİKA’ya içten teşekkür ediyorum”.

Sonraki Haber

TİKA’dan Güney Sudan’da Kadın Girişimcilere Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından, Güney Sudan’da faaliyet gösteren Kadın Girişimciler Derneğine kapasite artırım desteği sağlandı. Proje kapsamında derneğin ihtiyaç duyduğu çanak-çömlek yapım makinesi, dikiş makinesi, ayakkabı makinesi, boncuk dizim makinesi ve nakış...