Haberler
30 Temmuz 2015TİKA Myanmar’da Kütüphane Kurdu
Myanmar'ın eski başkenti Yangon Şehri'nin Kuzey Batısında yer alan Magway Bölgesi içerisinde bulunan Tayet Şehri Kasabası'nda kasaba halkının ve öğrencilerinin kullanabileceği kütüphane Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilerek Myanmar'ın eğitim ve öğretim faaliyetlerine önemli katkıda bulunuldu.
TİKA, Myanmar’a yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Myanmar’da önemli projelere imza atan TİKA tarafından Myanmar'ın eski başkenti Yangon Şehri'nin Kuzey Batısında yer alan Magway Bölgesi içerisinde bulunan Tayet Şehri Kasabası'nda kasaba halkının ve öğrencilerinin kullanabileceği bir kütüphane inşa edilerek Myanmar'ın eğitim ve öğretim faaliyetlerine önemli katkıda bulunuldu.
1940'larda kurulan eski kütüphane hizmet veremiyordu. Bu kapsamda söz konusu kütüphane proje kapsamında en kısa sürede TİKA tarafından inşa edilerek halkın hizmetine sunuldu. Eski bina yerine yapılan betonarme yeni modern bina ile birlikte içerisinde ihtiyaç duyulan kitap rafları, çalışma masaları ve sandalyeleri, yeteri derecede aydınlatma lambaları, toplantı masası, yönetici odası ve mobilyaları, sıcak havadan korunmak için soğutma klimalarına ilave olarak içerisinde bilgisayar masaları ve sandalyeleri dahil olmak üzere 10 adet masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan oluşan mini bir bilgisayar laboratuarı kurularak, gelecek olan öğrenci ve halka hem bilgisayar eğitimi hem de kolay internete ulaşım imkanları da sağlanmış oldu. Ayrıca temin edilen faks makinesi ve yazıcılar ile de kütüphane işlemleri daha rahat yürütülmesi sağlandı.
Tayet şehir merkezi tam içerisinde yer alan kütüphanenin, öğrenci ve halkın rahat ulaşım mesafesinde olup, yapılan hizmetten dolayı halkın, yöneticilerin ve öğrencilerin memnun olduğu belirtildi. Sessiz, sakin, aydınlatılmış, temiz ve soğuk ortamda ders yapılmasına imkan veren kütüphane hizmetinden dolayı özellikle kasaba öğrencileri arasında çok büyük sevinç yarattığı vurgulandı. Bilgisayar laboratuvarının da yer alması ise evde ve okulda bilgisayar kullanma imkanı olmayan öğrencilere ayrıca çağın gerektirdiği eğitim desteği verilmesi de ayrıca faydalı bir hizmet olduğu söylenildi.
Tayet Kasabası, Osmanlı ve Türk tarihimizde çok önemli bir yer kapsaması da ayrıca yapılan hizmete önem katıyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından Arap Yarımadasında ve Balkanlarda yakalanan Osmanlı savaş esirlerini Hindistan üzerinden Myanmar'a (Burma) getirerek bir kısmını Tayet Kasabasında inşaa ettikleri esir kamplarında tutmuşlardı. Esirlerimizden bir kaç yüzü, ağır iş koşulları, açlık, salgın hastalıklar ve kötü muamemeler neticesinde sözkonusu şehirde şehit düşerek buraya defn edilmişlerdi. Bahse konu Tayet Türk Şehitliğimiz geçen sene yine TİKA desteği ile yeniden inşa edilerek, aziz şehitlerimizin ruhları şad edilerek ecdadımıza sahip çıkıldı.
Sonraki Haber
Türkmenistan ile Ortak Tarihi ve Kültürel Mirasın Yaşatılmasına Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkiye Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde Türkiye’de muhafaza edilen Türkmen ve diğer Türk halklarının tarihine ilişkin diplomatik belgelerinin araştırılması amacıyla Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü...