Haberler

24 Mayıs 2017

TİKA Karadağ’da Zeytin Üreticilerinin Sorunlarını Yerinde Dinledi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Karadağ’ın Ulçin ve Bar şehirlerini kapsayan Karadağ’da Zeytinciliğin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden uzman heyet Karadağ’a inceleme ziyareti gerçekleştirdi.

TİKA, Karadağ genelinde gelir getirici ve istihdamı artırıcı çeşitli tarım projelerine devam ediyor.

Karadağ’da Arnavut ve Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Ulçin ve Bar şehirleri tarihi ve turistik özelliklerinin yanında, tarımsal alanda çok sayıda verimli zeytin ağaçlarının bulunduğu Karadağ’ın ender şehirlerinden olma özelliğiyle ön plana çıkıyor. Söz konusu şehirlerde, kırsal nüfusun tamamına yakını zeytin yetiştiriciliği yapmakta zeytin ve özellikle zeytinyağı şehirlerin en önemli gelir kaynaklarının başında geliyor.

Bölgede temel geçim kaynağı zeytincilik olmasına karşın kullanılan metod ve teknolojilerin günümüz standartlarının çok gerisinde olması insanların gelir seviyesini olumsuz şekilde etkilemekte ve hayat standartlarını düşürüyor. Ayrıca, Bölgede çok az sayıda zeytinyağı sıkma makinesi bulunmakta ve üreticiler kısıtlı üretimleri ile ancak küçük gelirler elde edebiliyorlar. Bu olumsuz sürecin sonucu olarak; zeytincilik sektöründe istihdam edilen kişi sayısı her geçen gün azalırken üreticilerin ellerinde zeytin ağaçları bulunmasına rağmen ürünlerini gelire dönüştüremiyorlar.

Çalışma heyetince Ulçin ve Bar şehirlerini kapsayan çalışma gezisinde zeytin çiftçileri ve zeytinyağı üreticileri ile bir araya gelinerek sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi. Zeytin ağaçlarının durumu gözlemlenerek Bölgenin zeytincilik kapasitesinin nicelik ve niteliksel olarak artırılması için neler yapılabileceği ile ilgili araştırmalar yapıldı.

Proje ile bölgede zeytincilik alanında yaşanan olumsuz sürecin önüne geçmek için, TİKA tarafından başlatılan Karadağ’da Zeytinciliğin Geliştirilmesi Projesi ile zeytin yetiştiricilerinin modern tekniklerle kaliteli zeytinyağı üreterek gelirlerini artırmalarını hem de bölgede yaşayan halka istihdam olanağı sağlanması planlanıyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Meksika’da Kadın İstihdamına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Meksika’da Programa Soldaderas Güçlü Kadın Güçlü Meksika Programı” kapsamında desteğe muhtaç bekâr annelere yönelik meslek edindirme, istihdam oluşturma ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla dikiş-nakış atölyesi kurdu. Meksika’nın...