Haberler

17 Mart 2022

TİKA Güney Sudan’da Kadınları Desteklemeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güney Sudan’da dezavantajlı kadınlara geçimlerini sağlamaları için mesleki malzeme desteğinde bulundu.

Değişimci Kadınlar (Women for Change, WfC) derneği işbirliğinde 100 kadının eğitileceği ve bir meslek edineceği proje hayata geçirildi. Projenin terzilik eğitimi için TİKA, 15 adet dikiş makinesi, 15 adet terzilik tezgahı, farklı renklerde 5 rulo Afrika’ya özel Kitenge kumaşı, 10 rulo ekstra büyük yapıştırma kağıdı, 15 rulo manila kağıdı, 5 rulo haki kumaş, 5 rulo tetron kumaşı ile kesim masası, ütü, iğne, iplik, cetvel, şerit metreler, kalemler, silgiler, alıştırma kitapları, düğme, makas ve diğer bir çok malzeme sağladı.

Projenin ikinci ayağını oluşturan sabun üretimi kısmı için TİKA tarafından sodyum, sülfürik asit, sodyum hidroksit, bikarbonat, trifosfat, klorür, renklendirici, formalin, koalin tozu, titanyum tozu, parfüm, ölçütlendirme silindiri, 5 litre ve 1 litrelik kaplar ve dijital terazi gibi, hem katı hem de sıvı sabun üretimi için gerekli malzeme desteğinde bulunuldu. Proje ile dezavantajlı kadınlara katı ve sıvı sabun üretiminin öğretilmesi ve böylelikle ülkede önemli bir sorun olan kötü hijyen koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra, kadınların gelir elde etmesi hedefleniyor. Kadınların satıştan elde ettikleri gelirlerin bir kısmının sarf malzemelerine ayrılmasıyla yararlanıcı kadın sayısının artması planlanıyor.          

Projenin açılış töreninde konuşan Değişimci Kadınlar Derneği Başkanı Anna Tazita Samuel, Derneğin 2016’dan bu yana faaliyet gösterdiğini, dernek olarak boşanmış kadınlar, okul eğitimini yarıda kesmek zorunda kalmış kızlar ve çocuklara yönelik faaliyetler gerçekleştirdiklerini, uzun zamandır kadın ve genç kızlar için terzilik ve sabun üretimi alanlarında bir eğitim atölyesi kurmak istediklerini söyledi.  Konuşmasını Nelson Mandela’nın “yoksulluğu yenmek bir yardım faaliyeti değil, adalet faaliyetidir”, sözleriyle tamamlayan Samuel, TİKA’nın projesiyle dezavantajlı kadınlar için adaletin yerini bulduğunu ifade etti.

Güney Sudan Genel Eğitim ve Öğretim Bakanlığından Teknik ve Mesleki Eğitim ve Öğretim Dairesi Başkanı Taban Kozo Abel, Güney Sudan’da mesleki eğitimin güçlendirilmesinden memnuniyet duyduklarını, TİKA’nın geçmiş yıllarda Juba Teknik Lisesine sağlamış olduğu mesleki eğitim ekipmanlarını liseyi ziyaretinde yerinde gördüğünü ve çok memnun olduğunu, bu ekipmanların insanların hayatına önemli katkısı olacağını belirterek Türkiye’ye teşekkür etti.   

Konuşmasında TİKA tarafından gerçekleştirilen bir başka proje açılışında bulunmaktan onur duyduğunu belirten T.C. Juba Büyükelçisi Sayın Erdem Mutaf, “kadınların desteklenmesi tüm toplumun desteklenmesidir” dedi. TİKA tarafından sağlanan ekipmanla dezavantajlı kadınların mesleki beceri kazanacağına değinen Mutaf, iki ülkenin tarihi bağları olduğunu ifade etti. Mutaf ayrıca ülkede daha bağımsızlıktan önce 2007 yılında ilk renkli ultrason cihazlarının da Türkiye tarafından hibe edildiğini, ayrıca sağlık çalışanlarına 45 gün Türkiye’de eğitim verildiğini anımsattı.

Törende en son söz alan Güney Sudan Cinsiyet, Çocuk ve Sosyal Refat Bakanı Ayaa Benjamin Warille, dezavantajlı ve zor durumda olan tüm kadınlarla kendi Bakanlığının ilgilendiğini, kadınların ülke nüfusunun yarısından fazlasını oluşturduğunu ve onların desteklenmesi halinde nüfusun çoğunluğunda iyileşme görüleceğini ifade etti. Giyim kuşam ve sabunun günlük hayatın olmazsa olmazları olduğunu ve bu yüzden TİKA projesinin önem taşıdığını söyleyen Warille proje açılışında Bakanlık olarak bulunmaktan mutlu olduklarını söyleyerek desteklerinden dolayı TİKA’ya şükranlarını sundu.

Sonraki Haber

TİKA’dan Bağdat’ta “Beyt Anya Hasta ve Yaşlı Bakımevine” Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Bağdat’ta bulunan “Beyt Anya Hasta ve Yaşlı Bakımevi” nde yapılan onarım ve yenileme çalışmaları tamamlanarak, ilgili bölümler hizmete açıldı. Beyt Anya ve Yaşlı Bakımevi’nin ihtiyaç duyduğu onarım...