Haberler

12 Haziran 2023

TİKA Desteğiyle Özbekistan’da ‘İslami Geometrik Desenler’ Üzerine Çalıştay Düzenlendi

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) tarafından Özbekistan'ın Semerkant şehrinde İslami geometrik desenlerin analizi ve yeniden üretimi üzerine bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştaya Özbek Medreselerinde bulunan desenlerin incelenmesi ve çokgen tekniğiyle yeniden üretilmesi konularında eğitim vermek amacıyla 73 öğrenci ve 26 akademisyen katıldı.

Çalıştayın ilk günü, SAMDAQU Prorektörü Abror Gadayev'in açılış konuşmasıyla başladı. Gadayev, Türkiye ve Özbekistan arasındaki iş birliğinin artmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyelerine teşekkür etti.

Ardından, iki üniversitenin öğretim üyelerinin sunumları gerçekleştirildi. Bu sunumlar arasında "Tasarımda Akıl Yürütme Biçimleri" konulu sunum, SAMDAQU öğretim üyesi Dr. Batuhan Taneri tarafından yapıldı. AYBÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Taner Aşçı, "Özbek Desenleri Literatür Araştırması" başlıklı sunumu gerçekleştirdi. SAMDAQU Öğretim Görevlisi Büşra Nur Bardakçı, "Semerkant Şehrinin Geometrisi" hakkında bilgi verirken, AYBÜ Mimarlık Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Cemile Feyzan Şimşek, "İslami Geometrik Desenlerde Anlam" başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

Sunumların ardından, "Özbek Medreselerinde Bulunan İslami Geometrik Desenlerin Analizi, Çokgen Tekniği ile Yeniden Üretimi" konulu çalıştay düzenlendi.

Bu çalıştayda, geleneksel çizim sınıfı ve modern teknik/yöntem sınıfı olmak üzere iki ayrı oturum yapıldı. Geleneksel çizim sınıfı, Dr. Öğr. Üyesi Cemile Feyzan Şimşek tarafından yönetildi, modern teknik/yöntem sınıfı ise Doç. Dr. İhsan Toktaş moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Bu oturumlar kapsamında, "Özbek Medreselerinde Bulunan İslami Geometrik Desenlerin Analizi, Çokgen Tekniği ile Yeniden Üretimi" konusunda eğitim verildi.

Çalıştayın ikinci günü de yoğun öğrenci ve öğretim üyesi katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştay sonunda, AYBÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden Doç. Dr. İhsan Toktaş tarafından bir değerlendirme ve kapanış paneli düzenlendi. Toktaş, Özbekistan-Türkiye arasındaki tarihi ilişkilerden ve kadim bağlardan bahsederek, TİKA'nın destek ve iş birliğinin önemine vurgu yaptı. Özbek desenlerinin oluşumu ve mimari tasarımdaki önemine değinen Toktaş, bu desenlerin bir kültür hazinesi olduğunu ve daha fazla ilgiyi hak ettiğini ifade etti. Ayrıca, çalıştayın ve projenin amacının, Özbek öğrenci ve akademisyenler arasında farkındalık oluşturmak, kültürel hazinelerinin değerini anlamalarını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak ve korumak olduğunu belirtti.

Kapanış panelinin ardından, çalıştaya katkı sağlayan AYBÜ öğretim üyelerine SAMDAQU tarafından teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi. Çalıştaya katılan öğrencilere de katılım sertifikası verildi. İki gün boyunca devam eden çalıştayın sonunda öğrencilerin yaptıkları çalışmalar, üniversitede oluşturulan bir sergide sergilendi.

Sonraki Haber

TİKA'nın Destekleri ile Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de "II. Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali" Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleri ve Uluslararası Türk Eser Sahipleri Birliği ile Azerbaycan Yazarlar Birliği işbirliğinde, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de “II. Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali” düzenlendi. Azerbaycan’ın Umummilli lideri Haydar Aliyev’in doğumunun...