Haberler

27 Ağustos 2021

TİKA'dan, Kolombiya'da Yerlilerin Kültürel Mirasının Korunmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya Kültür Bakanlığı işbirliğinde, Kolombiya Ulusal Yerli Örgütüne (ONIC) yerlilerin kültür, dil ve gelenek miraslarının korunması ve görünür hale getirilmesi amacıyla ses ve görüntü arşivi oluşturmada kullanılacak teçhizat desteğinde bulundu.

Güney Amerika Bölgesinde Yerlilerin Kültürlerinin Korunması Ekonomik ve Sosyal Gelişimlerinin Desteklenmesi Programı kapsamında TİKA tarafından, Kolombiya'da 21 farklı yerli halkın dillerini, deneyimlerini, yaşam biçimlerini, kültürlerini ve zanaat tecrübelerini korumak ve gelecek nesillere aktarabilmelerini mümkün kılacak teçhizat temin edildi.

Kolombiya Kültür Bakanlığı ve Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü (ONIC) yerli halkların kültürel miraslarının arşivlenebilmesi için iletişim eğitimi okulları kurarak bu okulların teknik altyapısını güçlendirmek amacıyla ortak çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda örgüt, 21 farlı yerli grubun yaşam tarzları, sorunları ve kültürleri hakkında videolar, radyo programları, fotoğraf sergileri hazırlıyor.

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile sağlanan kamera, kayıt cihazı ve mikrofon gibi görsel-işitsel üretime yönelik teknik donanım sayesinde yerlilerin sözlü ve folklorik geleneklerinin görünürlüğünün arttırılarak,  ülkenin Amazonas, Antioquia, Atlántico, Caquetá, Casanare, César, Chocó, Córdoba, Guajira departmanlarında bulunan iletişim okullarının sesli-görsel üretim süreçlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında ayrıca, temin edilen teçhizatın kullanımı ve görsel üretimlerin geliştirilebilmesi için Kolombiya Kültür Bakanlığı,  Kolombiya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanlığı ve SENA (Ulusal Eğitim Hizmeti) gibi kamu kurumlarınca çeşitli eğitimlerin düzenlenmesi planlanıyor.

Kültür Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Natalia Sefair verilen destek dolayısıyla yaptığı açıklamada; “TİKA tarafından sağlanan işbirliği, Kolombiya'nın farklı yerli topluluklarının kültürel küreselleşmeyle yüzleşmelerini sağlayacaktır. Kendi görsel-işitsel içeriklerini üretmek ve kültür, dil ve geleneklerini, görünür kılmak için medyayı etkin kullanabilecekler. Kültür Bakanlığımızın Yerli Halklar için Kamu İletişim Politikasının daha geniş çerçevede uygulanması çok önemli. Bu projeyi başarılı bir sonuca ulaştırmak için gösterilen tüm çabalar için Türkiye hükümetine bir kez daha teşekkür ediyoruz ve bu işbirliklerinin kültür ve yaratıcı ekonomi etrafında ikili ilişkileri güçlendirmeye büyük katkı sağladığını görüyoruz”. dedi.

Atlántico Departmanında İletişim Koordinatörü Mokaná Malambo Dario Miranda ise açıklamasında: “Bugün halkımıza verdiğiniz bu ekipman için teşekkür etmek istiyoruz. Sağlanan desteğin sadece görsel-işitsel içerik üretme araçları değil aynı zamanda, bizi tanımlayan şeyleri görünür kılan gereçler olduğu unutulmamalı. Bir tarihimiz var ama bunu tüm dünyada görünür kılmanın yolu medya üretimleri yapabilmekten geçmekte. Bugün bahanelerimiz yok, bugün gerekli donanıma sahibiz, hikayemizi ve hikayelerimizi anlatma şeklimizi çok geniş kitlelere ulaştıracağız”. dedi.

Kolombiya'da, özel koruma statüsünde bulunan yerli, Afro ve diğer halklardan oluşan geniş bir etnik çeşitlilik mevcut ve yerli halklar ülke nüfusunun yaklaşık %4,4'ünü oluşturuyor.

Sonraki Haber

TİKA ile AMEXCID'den Haiti'ye 10 Ton İnsani Yardım

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Meksika Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (AMEXCID) ile iş birliğinde depremde zarar gören Haiti'ye 10 ton gıda ve hijyen malzemesi desteğinde bulundu. Haiti'yi 14 Ağustos'ta sallayan 7,2 büyüklüğündeki deprem, ülkede...