Haberler

13 Mayıs 2017

TİKA’dan Zagreb’deki Türkoloji Öğrencilerine Bosna’daki Osmanlı Programı

Hırvatistan’daki tek Türkoloji bölümü Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesi çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Üç yıllık lisans ve iki yıllık yüksek lisans programlarında yüzü aşkın öğrencisi bulunan bölümün lisans son sınıf ve yüksek lisans öğrencileri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Türkoloji Bölümü hocalarıyla birlikte geliştirdiği Osmanlı Kültürü Tanıtma Programı çerçevesinde Bosna’daki Osmanlı Hareketlilik Projesine katılarak Bosna-Hersek’te Osmanlı kültürü izlerinin yoğun olarak görüldüğü Saraybosna, Konjic, Mostar, Blagaj ve Poçitelj şehirlerini ziyaret ettiler. Program Saraybosna ve Mostar Yunus Emre Enstitülerinin katkılarıyla gerçekleşti.

Öğrenciler Saraybosna’da, TİKA Bosna-Hersek Program Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı’dan TİKA’nın Bosna’daki faaliyetleri hakkında bilgi aldılar. Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleşen programda Enstitü faaliyetleri hakkında da bilgi edinme imkanı bulan grup, kısa süren programın ardından Başçarşı’yı ziyaret ederek Saraybosna’daki Osmanlı kültür mirası eserlerini yerinde gördüler. Tarihi mirasın günümüzdeki işlevini ve toplum hayatındaki yerini müşahede eden öğrenciler Başçarşı’nın sembolü olan Sebilden başlayarak Bakırcılar Çarşısı, Gazi Hüsrev Bey Camii ve Medresesi başta olmak üzere Osmanlı eserlerinin her birini Bosnalı rehberler eşliğinde tanıma imkanı buldular.

Konjic, Mostar, Blagaj ve Poçitelj’i ziyaret eden genç Türkologlar, bu şehirlerdeki mevcut Türk tarihi eserleri hakkında bilgi edindiler. Mostar’daki Yunus Emre Enstitüsü’nü de ziyaret eden grup burada Mostar Üniversitesi Türkoloji bölümü hoca ve öğrencileriyle tanışma imkanı buldular. Karagöz Bey Medresesinden tarihi Mostar şehrine geçen öğrenciler, Mostar Köprüsünü, Koski Mehmet Paşa Camiini, tarihi han ve hamamları ziyaret ederek şehrin Osmanlı dokusunu öğrendiler. Ardından Buna nehrinin kaynağında bulunan Blagaj Tekkesini ziyaret edip Osmanlı döneminde sınır karakolu olarak işlevi olan Poçitelj köyüne geçen grup, burada Ali Paşa Camii ve Poçitelj saat kulesini ziyaret ederek köydeki Osmanlı kültürü izlerini öğrendiler.

Savaş sırasında Saraybosna’nın tüm dünyayla bağlantısını sağlayan Hayat Tüneli ziyaret eden grup, tüneli gezdikten sonra Saraybosna’nın Osmanlı dönemi hane yaşamı ve kültürünü sergileyen Svrzina Evi Müzesini ziyaret edip dönemin gündelik kültürü ve aile hayatına dair bilgi aldı. Müze ziyaretinin ardından Başçarşıda serbest zaman geçiren grup günün sonunda Zagreb’e dönmek üzere Saraybosna’dan ayrıldı. 

Sonraki Haber

TİKA’dan Meksika’daki Türkiye İlkokuluna Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika Birleşik Devletlerinin başkenti Meksiko’da bulunan Türkiye İlkokuluna okul malzemesi ve eğitici ekipman desteğinde bulunuldu.  TİKA Meksika’da eğitim alanındaki projelerine bir yenisini daha ekledi. Meksika Birleşik Devletleri’nin...