Haberler

03 Ekim 2022

TİKA’dan Uluslararası Gıda Güvenliği Çalıştayına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı (İOFS) ve Bitki Genetik Kaynakları Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)  Gen Bankası işbirliğinde “Bitki Genetik Kaynakları ve Gen Bankaları Yönetimi Çalıştayı” düzenlendi.

26-30 Eylül 2022 tarihleri ​​arasında Ankara’da, Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü Gen Bankası tesislerinin ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya, bitki genetik kaynakları konusunda Azerbaycan, Bangladeş, Gambiya, Gine Bissau, Kazakistan, Mozambik, Nijerya, Tacikistan, Türkmenistan, Tunus ve Özbekistan'dan 12 uzman katıldı. Katılımcılara TAGEM uzmanları tarafından gen bankalarının ve genetik koleksiyonlarının kayıt, rejenerasyon, koruma, karakterizasyon, dağıtım ve dokümantasyon yönetimi konularında eğitim verildi.

Beş günlük çalıştay kapsamında, gıda ve tarım için bitki genetik kaynaklarını koruma stratejileri, genetik kaynakların bilgi yönetimi sistemi, bitki genetiğine ilişkin politika araçları ve uluslararası bakış açıları, biyoteknoloji ve tohumlar üzerinde ıslah çalışmaları konularında teorik dersler, sunumlar ve uygulamalı oturumlar gerçekleştirildi.

Kalkınma işbirliği ortakları olan TİKA, TAGEM ve IOFS gibi paydaşlarla yakın işbirliği içerisinde biyoçeşitlilik ve genel olarak gıda güvenliği üzerinde olumlu etkileri olan yönetim uygulamaları ve yeni teknolojiler geliştirmek için gerçekleştirilen programdan memnuniyet duyan katılımcılar, Türkiye Tohum Gen Bankası'nı ziyaret ederek Türkiye’nin tohum alanındaki çalışmalarını tanıma fırsatı da buldular.

Katılımcılardan Nijerya Biki Araştırmaları Ulusal Merkezi Başkan Yardımcısı Dorcas Olubunmi Ibitoye yaptığı açıklamada; “Gıda güvenliğini, geçim kaynaklarını, sağlığı ve çevreyi geliştirdiği için gıda ve tarım için biyoçeşitliliğin rolünün daha iyi tanınmasına ve değerlendirilmesine ihtiyacımız var. Ülkeler, açlığa son vermek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak istiyorlarsa, bunun korunması ve sürdürülebilir kullanımı için daha kararlı eylemlere başvurmaları gerekiyor.” dedi.

Eğitim programı ile İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye devletlerinin küresel düzeyde dayanışmalarının pekiştirilmesi; bitki genetik kaynakları ve gıda güvenliği konusunda araştırmacılar arasında gelecekte işbirliği alanlarının arttırılması ile teşkilat üyesi ülkelerin Afrika ve Asya'daki gıda güvenliği konusunda ortak çıkarlarının korunması hedefleniyor.

Sonraki Haber

Irak’ta Engelli Çocuklara TİKA Eli

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Irak’ın Zi-Kar şehrinde yaşamlarını sürdüren engelli çocuklar yararına 30 adet elektrikli sandalye temin edildi. TİKA ve Irak Beyin Felçli Çocuklar Derneği iş birliğinde “Güney Irak Engelli Çocuklar...