Haberler

17 Mayıs 2016

TİKA’dan Türk Afgan Dostluk Korusuna Sulama Sistemi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik ilişkilerinin başladığı 1 Mart 1921’e atfen kurduğu ve bugüne kadar yaklaşık 12 bin fidanın dikildiği Dostluk Korusu’na fidanların kurak geçen yaz aylarında su ihtiyacını sağlayacak sulama sistemi kurdu.

Afganistan İslam Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik ilişkilerinin başladığı 1 Mart 1921 yılının anısına hürmeten her yıl aynı gün Afgan- Türk Dostluk Günü olarak kutlanıyor. TİKA tarafından bu dostluğun bir nişanesi olarak Kabil Vilayeti’nin batısında bulunan Pağman Tepesi’nin Kuzey yamaçlarında çam fidanlarının dikimiyle oluşturulmaya başlayan Dostluk Korusunda 12 bin üzerinde fidan dikimi gerçekleşti. Bu yıl fidan ekimi dışında farklı bir projeyle TİKA tarafından bu fidanların can suyunu sağlayacak sulama sistemi kuruldu.

Kabil Belediye Başkanı Mohammad Aslam Akrami, Kabil Belediyesi ile TİKA arasında çok uzun zamandır başarılı bir işbirliği olduğunu, birlikte daha büyük projeler de yapmak istediklerini, buraya dikilen çam fidanlarının dostlukların nişanesi olarak toprağa kök salacağını belirterek, sulama sistemi kurulmasının bir önceki projeyi sürdürmeye yönelik bir çaba olmasını ayrıca takdir ettiğini ifade etti.

TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin yaptığı açıklamada her yıl 1 Martta bu bahçeye Dostluk Günü anısına bin adet fidan diktiklerini, şimdiye kadar dikilen fidan sayısının 12 bine ulaştığını belirtti. Şahin konuşmasının devamında yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle suların azaldığını bu nedenle Korudaki fidanların su ihtiyacının karşılanması için TİKA tarafından sulama sistemi kurulduğunu bu şekilde fidanların ilk günkü gibi canlı kalacağını söyledi.

Sulama sistemi, tarihi dostluğun bir nişanesi olarak 44 dönüm arazi üzerine dikilen fidanları yaz aylarında şiddetli sıcaklarda sulayabilecek kapasiteye sahip. Korunun bulunduğu alan Kabil ve çevresinden gelen insanlar tarafından bir mesire yeri olarak da kullanılıyor. Özellikle sıcak yaz aylarında insanlar Kabil’in gürültülü ve stresli atmosferinden bir nebze olsun uzaklaşabilmek ve temiz hava soluyabilmek amacıyla bu bölgeye akın ediyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kazak Öğretim Üyelerine Eğitim Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kazak Sosyal Hukuk Üniversitesi öğretim üyeleri için İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bir haftalık eğitim programı düzenlendi. 1994 yılında Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in teşviki ile kurulan Kazak Sosyal Hukuk...