Haberler

12 Mart 2019

TİKA’dan Kuzey Makedonya’da Online Yazarlar Atölyesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA), Avrasya Yazarlar Birliği, Balkan Yazarlar Birliği ve MATÜSİTEB işbirliğinde başlattığı “Online Yazarlar Atölyesi”nin açılış programı Üsküp’te gerçekleştirildi. 

Online Yazarlık Atölyesi, Kuzey Makedonya, Kosova, Batı Trakya ve bölge ülkelerindeki diasporada yaşayan Türk genç şair ve yazarları bir araya getirdi. 

Alanında bir ilk olma özelliğini taşıyan atölyenin açılış programına T.C. Üsküp Büyükelçiliği Müsteşarı ve Misyon Şefi Yardımcısı Umut Lütfi Öztürk, TİKA Üsküp Program Koordinatörü Aytekin Ayden, Maarif Vakfı Makedonya Direktörü Mustafa Dillioğlu, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula, MATÜSİTEB Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin İbrahim, Kosova Yazarlar Birliği Başkanı Zeynel Beksaç, TRT Makedonya Temsilcisi Bünyamin Şahin, Kuzey Makedonya, Kosova ve Yunanistan’dan yazarlar, şairler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

T.C. Üsküp Büyükelçiliği Müsteşarı ve Misyon Şefi Yardımcısı Umut Lütfi Öztürk, Üsküp’e gelişinin birinci haftasında Türk dili ve kültürüne yönelik böyle bir programın açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öztürk, “Dilimiz, ancak konuşuldukça değil elbette yazıldıkça, yazılıp okundukça üzerine katılabilen, geliştirilebilen bir olgu. Türk dilini geliştirme yolunda böylesine önemli bir programın hayata geçmesinde emeği olan başta Avrasya Yazarlar Birliği, Balkan Yazarlar Birliği, MATÜSİTEB ve TİKA’ya şükranlarımı sunuyorum” dedi. Öztürk, Türkçenin ve kültürünün ne Balkanlarda ne başka coğrafyalarda FETÖ gibi terör gruplarının istismar alanına terkedilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden de TİKA’nın 2005 yılından itibaren bu ülkede 900’ün üzerinde faaliyet gerçekleştirdiğini, bunların arasında Türkçenin öğretilmesi, Türk diline hizmet ve Türk kültürünün yaygınlaştırılması projelerinin yer aldığını söyledi. Ayden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeye gidilerek Türk kültürü ve Türkçenin öğretilmesi ve bunun özellikle Balkanlar, Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerinde yapılması yönünde talimatı olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: "Ana dilleri Türkçe olan, kültürel aidiyet bağlarını kaybetmemiş ve kaybetmek istemeyen, derin köklerle bağlı olduğumuz Türk akraba topluluklarının günümüz ile gelecekteki sosyokültürel var olma amaçlarına ve süreçlerine, güçlü, kalıcı ve uzun vadede destek vererek toplumsal kimliklerini kuvvetle ortaya çıkarma ve bu ana amaç temelinde var olmalarını sağlamlaştırma niyetiyle projeyi hayata geçiriyoruz. Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkelerinde de bir ilk olacak projede hedef, online yazarlık eğitimi ile Türkçenin birikimini teknoloji ile buluşturmak, gelecekte genç şair ve yazarların yetişmesine öncülük etmektir. Rumeli'de Türk yazar ve şairler tükenmeyecektir." 

“Dünyada Bir İlki Gerçekleştiriyoruz”

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, bu atölyenin edebiyatla teknolojiyi buluşturan ilk program olma özelliğini taşıdığını belirtti. Ömeroğlu, “Üsküp’teki, Kuzey Makedonya’daki şairler, edebiyatçılar ve yazarları daha usta yazarlar bir sanal sınıf ortamında buluşturacağız. Onlar da mekân sınırlamasına bağlı kalmadan birlikte bir yolculuğa çıkacaklar. Öyle zannediyorum ki buradaki edebi kalitenin arttırılması için yeni yazarların yetiştirilmesi için teşvik edici bir unsur olacak” dedi.

Balkan Yazarlar Birliği Başkanı Murteza Sulooca ise amaçlarının başta Kuzey Makedonya olmak üzere Batı Trakya ve diğer Balkan ülkelerinde yaşayan gençlerin arasında bir bağ oluşturmak ve yazı yazmalarını teşvik etmek olduğunu vurguladı. Sulooca, şunları kaydetti: "Balkanlarda diasporada yaşayan Türkler de unutulmadı, bu projeye dahil edildi. Genç yazarlarımız İtalya’dan ve Almanya’dan da katılım sağlayacak. Bu şekilde inanıyorum ki önümüzdeki dönemde yeni Yahya Kemaller, dönemimize ait Yahya Kemaller olacak. Üç nesil yazarlarımız buradaydı. Eski yazarlarımız, eski çınarlarımız, gençlerimiz ve geleceğimiz olan Türk çocuklarımız."

Programda ayrıca, 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü vesilesiyle Bahçe Dergisinin düzenlediği hikaye, şiir ve resim yarışmasının sonucunda basılan “Ana Dilimiz Türkçe” adlı kitapta şiirleri bulunan genç şairler şiirlerini okudu.

Sonraki Haber

Güney Sudanlı Diplomatlara Eğitim

Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanlığı işbirliğinde Ankara’da Güney Sudanlı diplomatlara eğitim verildi. TİKA tarafından uygulanan Diplomasi Eğitimi Programı (DEP) kapsamında, Diplomasi Akademisi tarafından icra edilen eğitimler devam ediyor....