Haberler

16 Haziran 2016

TİKA’dan Kurtuluş Savaşı’ndaki Hindistan Yardımlarına Vefa

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Müslüman, Hristiyan ve yerli Hintlilerin, Kurtuluş Savaşı'nda Ankara hükümetine gönderilmek üzere topladığı yardımların anlatıldığı yaklaşık 95 yıllık tarihi belgeleri, orijinaline uygun olarak yenileyecek.

TİKA Başkanı Serdar Çam, çeşitli temaslarda bulunmak ve önemli düşünce kuruluşlarından Gateway House tarafından düzenlenen "The Gateway of India Dialogue" organizasyonuna katılmak üzere 13 Haziran'da Hindistan'a gitti.

İki günlük Hindistan ziyareti kapsamında Çam, Mumbai kentinde, Kurtuluş Savaşı'nda Hintliler arasında yardımları organize eden "All India Khalifat" hareketinin genel merkezini ziyaret etti.

Ziyaret sırasında hareketin liderleriyle görüşen TİKA Başkanı Serdar Çam, Kurtuluş Savaşı sırasında Hintlilerin Ankara hükümetine yaptıkları yardımların önemine değinerek yardımların bugün dahi Türk halkı tarafından minnetle anıldığını ifade etti. Çam, Türkiye'nin, Anadolu'nun çok ötesinden gelen bu yardım elini asla unutmayacağını kaydetti.

TİKA Başkanı Serdar Çam Hindistan Bombay çalışma seyahatinin ilk gününde Bombay Başkonsolosu Sabri Ergen ile birlikte Pir Makhdum Saheb Vakfı’nı ve Bombay DM Yetimhanesi’ni ziyaret ederek yetimlerle bir araya geldi.

TİKA Başkanı Çam ve Bombay Başkonsolosu Ergen daha sonra Hindistan Müslümanlarının merkezi All India Khalifat'ı ziyaret etti. All India Khalifat, 1920'de Kurtuluş Savaşı için Ankara Hükümeti'ne Hint Müslümanlarından yardım toplayan merkez olarak biliniyor. "All India Khalifat" arşivlerinde bulunan ve yardımları gösteren tarihi belgeler Türk uzmanlar tarafından orijinaline uygun biçimde yenilenecek. Belgelerin, 1920'lerde yazıldığı tahmin ediliyor. Yapılan görüşmede yardım kararını içeren belgelerin renovasyonu ve binanın modern müzeye çevrilmesi kararlaştırıldı.

TİKA Başkanı Serdar Çam daha sonra öğrencilerin çoğunluğu Müslüman olan Bombay Maharashtra College'ta öğrencilerle ile buluştu. Öğrencilere hitap eden Çam “Hindistan'ın Kurtuluş Savaşı'nda gönderdiği yardımlar bugün dahi minnetle anılıyor.” dedi.

Müslüman kadınlar altınlarını verdi

Maulana Muhammed Ali ve Maulana Shaukat Ali kardeşler tarafından 1919'da kurulan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandi’nin de aktif desteğini alan hareket, Anadolu'nun emperyalist güçler tarafından işgaline tepki göstererek yardım organizasyonu başlattı.

Bu dönemde hareket, Kurtuluş Savaşı yıllarında Hintlilerin Ankara hükümetine gönderdiği ilaç, yiyecek ve giyecek yardımlarının yanı sıra maddi desteği de organize etti. Hindistan'da birçok Müslüman kadının altınlarını yardım amacıyla gönderdiği biliniyor.

1920'lerin başlarında Gandi'nin eylemlerinin merkezi olan organizasyonun temel hedefi Britanya hakimiyetindeki Hindistan'da Hintli Müslümanların sesi olmaktı. Çok geçmeden bu merkez İngiliz sömürgesine karşı direnişin en önemli unsuru haline geldi. Merkez bugün Hindistan Müslümanları için önemini korurken ülkenin başlıca eğitim merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Sonraki Haber

TİKA Polis Eğitimi Projelerine Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen “Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi” kapsamında, 2016 eğitim programı Mayıs ayı içinde Filistin, Madagaskar, Moldova ve Ukrayna polislerine çeşitli eğitimler verildi....