Haberler

26 Nisan 2021

TİKA’dan Kırgızistan’da Tarım Ürünleri Çeşitliliğinin Arttırılmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Kırgız Cumhuriyeti Tarım, Gıda ve Arazi Islahı Bakanlığı Bitki İnceleme Departmanı iş birliğinde yürütülen “Bakliyat Deneme Ekimi Projesi” kapsamında Tokmok kentinde Türkiye’den temin edilen tohumların ekimi gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti arasında 9. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı sonucu alınan kararlar çerçevesinde, Kırgızistan'da fasulye, nohut ve yeşil mercimekte yeni çeşitlerin denenmesi ve ülkede yetiştirilen yerli çalı fasulyesi çeşidinin seleksiyon metodu ile ıslahı uygulamaları kapsamında 180 kg fasulye, nohut ve mercimek tohumunun ilk deneme ekimi gerçekleştirildi.

Uygulamalı ilk ekime; K.C. Tarım, Gıda ve Arazi Islahı Bakanlığı Bitki İnceleme Departmanı Tohum Çeşitlerini Deneme ve Kayıt Bölümü Başkanı Marat Satkeev, TİKA Bişkek Koordinatörü Osman Usta, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Dursun ve Tokmok İlçesi Deneme Ekimleri Alanı Sorumlusu Estebes Beyşeyev katıldı.

Bitki İnceleme Departmanı Tohum Çeşitlerini Deneme ve Kayıt Bölümü Başkanı Marat Satkeev burada yaptığı açıklamada, Kırgızistan’da yeni tohum çeşitlerinin denenmesi ve ürün çeşitliliğinin artması yönünde Bakanlık olarak ciddi bir çaba içinde bulunduklarını belirterek, bu önemli katkıdan dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

TİKA Bişkek Koordinatörü Osman Usta açıklamasında, Türkiye’nin tüm alanlarda olduğu gibi tarım alanında da Kırgızistan’ın gelişimine katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydederek, projenin hayata geçirilmesinde katkıları bulunan başta T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti. Usta, bakliyat deneme ekimi çerçevesinde Tokmok’un yanı sıra Talas, Issık Göl ve Oş bölgelerinde de ekimlerin olacağını sözlerine ekledi.

Manas Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Dursun da açıklamasında, tarım alanındaki projelerdeki verimin kalıcı ve uzun vadeli olduğunun altını çizerek, bakliyat deneme ekimi projesinin üzerinde ciddi olarak çalışılması ve geliştirilmesi halinde Kırgız ekonomisine önemli faydalar sağlayabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Dursun, tohumların ekiminin nasıl olması gerektiğini uygulamalı bir şekilde anlattı.

Tokmok İlçesi Deneme Ekimleri Alanı Sorumlusu Estebes Beyşeyev ise, geçtiğimiz yıl pandemi sürecinde TİKA tarafından temin edilen yaklaşık on bir ton kışlık gıda tohumunun Kırgızistan’ın çeşitli bölgelerinde insanların yaralarına merhem olduğunu hatırlatarak, bakliyat deneme ekimi çerçevesinde temin edilen tohumlar nedeniyle TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

Erenler Sofrası Kırgızistan’da

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Erenler Sofrası Ramazan Programı kapsamında Kırgızistan’da 3.000 aileye ulaştıracağı gıda dağıtım programına başladı.  2021 yılının Cumhurbaşkanlığı tarafından Yunus Emre ve Türkçe Yılı, Hacı Bektaş Veli Yılı ve Ahi Evran...