Haberler

25 Mart 2022

TİKA’dan Karadağ’da Zeytinciliğin Geliştirilmesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile Karadağ'da faaliyet gösteren Zeytin ve Zeytinyağı Üretici Birlikleri işbirliğinde Bar ve Ulçin şehirlerinde “Zeytincilik Temel Eğitimi” programı gerçekleştirildi.  

TİKA tarafından yürütülen ve tarımsal üretimin artırılarak gıda güvenliğinin sağlanmasını amaçlayan "Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programı" kapsamında, Karadağ’ın tarımsal üretiminde önemli yere sahip zeytin ve zeytinyağı üretimine 2010 yılından bu yana destek veriliyor. Bu kapsamda, TİKA ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü işbirliğinde, Bar ve Ulçin şehirlerinde, Belediyeler ve Üretici Birliklerinin katılımıyla 18-21 Mart tarihlerinde “Zeytincilik Temel Eğitimi” düzenlendi. İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından Budama, Gübreleme, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele konularında gerçekleştirilen teorik ve uygulamalı eğitime 70 zeytin ve zeytinyağı üreticisi katıldı.

Eğitimin son gününde Ulçin ve Bar’da düzenlenen sertifika töreninde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Karadağ Büyükelçisi Songül Ozan, her iki ulusun yüzyıllarca bu topraklarda birlikte yaşadıklarını, ortak kültür ve tarihe sahip olduklarını ifade etti. Büyükelçi Ozan, dünyadaki en yaşlı 3 zeytin ağacından birinin Bar’da olduğunun ülkemizde bilindiğini ifade etti. TİKA’nın eğitimden sağlığa, tarımdan medyaya kadar her sektörde ve Karadağ’ın her belediyesinde projeler gerçekleştirdiğini, zeytinyağı üretiminin artırılması amacıyla TİKA tarafından 2016’da zeytinyağı üretim tesisi kurulduğunu hatırlattı. Konuşmasının sonunda Türkiye’den gelen uzmanlara teşekkür eden Büyükelçi Ozan, verilen eğitimin katılımcılara faydalı olmasını temenni etti.

Törende konuşan Bar Belediye Başkanı Duşan Raiçeviç, son 10 yılda zeytin ve zeytinyağı üretiminin altın çağını yaşadığını ifade ederek geleneksel üretim yönteminden modern üretime geçiş döneminde bulunduklarını belirtti. TİKA’nın Bar Belediyesinde bugüne kadar altyapı, sağlık, eğitim, tarım ve medya sektöründe projeler gerçekleştirdiğini belirten Başkan Raiçeviç, önümüzdeki dönemde de TİKA ile gerek tarım sektörümde gerekse diğer alanlarda ortak projelere hazır olduklarını ifade etti. Bar’daki zeytin ağcının 2246 yaşında olduğunu belgeleyen çalışmanın 2015 yılında Türkiye’den gelen akademisyenler tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Raiçeviç, zeytinciliğin gelişmesine destek veren TİKA’ya teşekkür etti.

TİKA Podgoritsa Koordinatörü Abdurrahman S. Toprak, TİKA’nın 2007 yılından günümüze kadar Karadağ’da yaklaşık 430 projeyi hayata geçirdiği, bunlardan 30’unun tarımsal üretimin geliştirilmesine yönelik olduğu ve yaklaşık 2000 ailenin bu desteklerden faydalandığını belirtti. Zeytincilik eğitiminin Bar ve Ulçin Belediyeleri ile Üretici Birlikleri işbirliğinde düzenlendiğini ifade eden Toprak, TİKA olarak önümüzdeki dönemde de ihtiyaç görülmesi ve talep edilmesi halinde eğitim başta olmak üzere yeni projelerin mümkün olduğunu ifade etti.

İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Uzmanı Serkan Kaptan, en son 2012 yılında eğitim amaçlı geldiği Karadağ’a 10 yıl sonra yeniden gelmenin mutluluğunu yaşadığını, geçen süre zarfında üretim konusunda Karadağlı üreticilerin önemli ilerleme kaydettiğini ifade ederek başarılı geçen eğitim sürecinden dolayı TİKA ve üreticilere teşekkür etti.

Karadağ'da faaliyetlerini 2007'den itibaren sürdüren TİKA, tarım sektöründe gerçekleştirdiği projelerle 2000'den fazla üreticiye destek verdi.

Sonraki Haber

Kenya’da Avokado ve Muz Üretimine TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kenya’nın Muranga Eyaletinde yoksullukla mücadele, kurumların güçlendirilmesi ve bölge tarımına katkı sağlamak amacıyla 25.000 adet avokado ve muz fidesi dağıttı. TİKA, 1 milyondan fazla nüfusun yaşadığı ve tarımın...