Haberler

25 Aralık 2020

TİKA’dan Hırvatistan’da Engelli Çocuklar İçin Kurulan At Terapisi Merkezine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Hırvatistan’ın Senj şehrinde faaliyet gösteren ve engelli çocukların tedavisine ve topluma kazandırılmasına destek veren Hippoterapi (At Terapisi) merkezine ortak kullanım alanları inşa etti.

Hırvatistan’ın Senj şehrinde faaliyet gösteren “Ana Derneği” ile işbirliğinde uygulanan “Senj Şehri Hipoterapi Merkezi Kapasite Geliştirme Projesi” kapsamında TİKA, terapi görecek çocuklar için tam donanımlı sosyalleşme ve bekleme evi, ortak kullanım alanları ve terapide kullanılan atlar için ring ve barınma yerleri inşa etti. Proje ile farklı şehirlerinden maddi sebeplerle tedavi göremeyen çocuklara ve yaz aylarında Bosna Hersek'ten gelen velisi olmayan çocuklara fayda sağlanması ve merkezin kapasitesinin geliştirilmesi amaçlandı.

Merkezin teslim törenine Hırvatistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Hayvancılık Üretim Sektörü Başkanı Dr. Mato Cacic, Dernek Başkanı Jure Turina, bölgede görevli Müslüman ve Hristiyan din görevlileri ile basın mensupları katıldı.

Hırvatistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Hayvancılık Üretim Sektörü Başkanı Dr. Mato Cacic törende yaptığı konuşmada, Hipoterapinin, çeşitli engelleri bulunan çocukların topluma kazandırılmasında sağladığı faydanın önemini vurguladı. Cacic, desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkür etti.

Dernek Başkanı Jure Turina ise yaptığı konuşmada, Türk Milleti’ne proje için teşekkür ederek, yıllardır bekledikleri bu desteğin TİKA’dan geldiğini ve bu sayede çocukların tedavilerini artık en iyi şartlarda sürdürebilecekleri ifade etti.

TİKA’nın bulunduğu ülkelerdeki kırılgan kesimlere her zaman destek verdiğini söyleyen TİKA Zagreb Koordinatörü Sedef Bulut da Hırvatistan’da benzer projelere devam edebilmeyi umut ettiklerini belirtti. Bulut, Senj Şehri Hipoterapi Merkezi Kapasite Geliştirme Projesi’nin Türk Milletinin Hırvatistan’daki engelli çocuklara bir armağanı olduğunu kaydetti.

Atla Terapi (Hippoterapi)

Hippoterapi; otizm, serebral palsi, multipl skleroz ve psikolojik bozukluklar gibi nörolojik ve nörolojik olmayan birçok rahatsızlığın kişiler üzerindeki hem fiziki hem sosyal etkilerinin azaltılması maksadıyla, atların karakteristik hareketlerinin bir tedavi stratejisi olarak kullanılması yöntemidir.

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaygınlaşan yöntem, eğitim ve sağlık alanlarında etkin olan bir terapi yöntemi. Otizm, Down sendromu, işitme-öğrenme bozuklukları, ortopedik hastalıklar, beyin yaralanmaları, omurilik hastalıkları ve birçok zihinsel hastalıkları tedavi de destek amaçlı uygulanıyor.  Atla Terapi Metodu; gövdede denge reaksiyonlarını, dolaşımı, baş ve gövde kontrol gelişimini desteklemesinin yanı sıra, solunum kontrolüne de yardımcı oluyor.

Sonraki Haber

Türkiye’nin” Laparoskopi Cerrahisi” Alanındaki Tecrübesi Orta Asya Ülkelerine Aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), İslam Kalkınma Bankası (IsDB), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi ve 14 Mart Tıbbiyeliler Derneği işbirliğinde...