Haberler

19 Mart 2014

Tarihi Kent Gjirokastra'nın Restorasyonu'na Yönelik İşbirliği Protokolü İmzalandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Arnavutluk Kültür Bakanlığı arasında, tarihi kent Gjirokastra’nın tarihî ve kültürel yapılarının korunması ve restorasyonu kapsamında karşılıklı işbirliği prensip anlaşması imzalandı.

Arnavutluk ve Türkiye Başbakanları arasında 2013 yılı Ekim ayında Kosova’nın başkenti Priştine’de gerçekleştirdikleri görüşmelerde iki hükümet arasında, eğitim, bilim, güzel sanatlar, gençlik ve spor gibi alanlarda başarılı işbirliğinin devamı hususunda mutabakata varılmıştı. Bu doğrultuda gerçekleşen temasların neticesinde TİKA ve Arnavutluk Kültür Bakanlığı arasında işbirliği prensip anlaşması düzenlenen törenle yetkililer tarafından imzalandı. Törene, Türkiye Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro, TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, TİKA Tiran Koordinatör Yardımcısı Necati Çayırlı, Kültür Bakanlığı Genel Sekreteri Elira Kokona ve diğer yetkililer katıldı.

Arnavutluk Kültür Bakanı Kumbaro törende yaptığı konuşmasında, iki ülke Başbakanının görüşmesinin bir devamı olarak imzalanan işbirliği anlaşmasının önemine değinerek, bugüne kadar Arnavutluk’a verdiği desteklerden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti. Türkiye Tiran Büyükelçisi Bayraktar, bu protokolün sadece Arnavutluk için değil, Türkiye için de büyük önem taşıdığını belirterek, söz konusu protokolün kültürel yapıların büyük bir titizlikle muhafaza edebileceğinin göstergesi olduğuna dikkat çekti.

TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Çetin ise bu anlaşmanın bir sonraki adımı tüm şehrin 3D rölöve çalışmasının yapılması ve restorasyon projelerinin hazırlanması şeklinde olacağını söyledi. Ayrıca Gjirokastra’nın tarihî merkezinde bulunan eserlerle ilgili gerekli müdahalelerin de belirleneceğini belirten TİKA Arnavutluk Koordinatörü Prof. Dr. Çetin, “Kurulan ekibin sunacağı teknik raporlar doğrultusunda önceliklere göre çalışmalara başlanılacaktır” dedi.

Kültür Bakanlığında Genel Sekreter Kokona ve TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Çetin tarafından imzalanan anlaşma kapsamında, UNESCO’nun önerileri dikkate alınmak suretiyle, Gjirokastra şehrindeki tarihî yapıların restorasyonu ve gerekli fizibilite çalışmaları hayata geçirilecek. Böylelikle, gerek kentin tarihî dokusunun korunması, gerekse kültür turizminin canlandırılmasına da katkı sağlanmış olacak.

Sonraki Haber

Afrika'ya Tıbbi Cihaz ve Gıda Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Afrika’da ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere temin edilen gıda kolileri ve tıbbi cihazlar Barbaros Türk Deniz Görev Grubu ile gönderildi. Afrika’da ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere TİKA tarafından temin edilen...