Haberler

04 Mayıs 2016

Sudan’da Hayvancılık Alanında İşbirliği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Sudan Cumhuriyeti El Cezire Eyaleti Valiliği işbirliğinde inşa edilerek 2013 yılında açılışı yapılan, Sudan-Türk Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezinde üretilmiş olan dondurulmuş spermlerden ilk yavrular alınmaya başlandı.

Gayri safi milli hasılasının yaklaşık üçte birinin tarıma dayalı olduğu ve tarım gelirinin yarısını da hayvancılığın oluşturduğu ülkede, yüz milyondan fazla büyük ve küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Hayvan varlığının bu kadar fazla olmasına rağmen geleneksel zayıf sürü yönetim teknikleri, hastalıklar ve verimli ırkların olmaması gibi nedenlerle hayvan başına alınan et ve süt miktarları oldukça düşük seviyededir. TİKA tarafından ülkemizin son yıllarda elde etmiş olduğu hayvancılık alanındaki ıslah çalışmalarının başarı ve tecrübesini Sudan hayvancılığı ile paylaşmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliği ile 2015 yılında ülkemizden dört adet Holştayn, beş adet Simental ırkı yüksek verimli damızlık boğa temin edildi.  Söz konusu damızlık boğalar Sudan Cumhuriyeti’ne temin edilerek Gen Kaynakları ve Sperma Üretim Merkezinde dondurulmuş sperm elde edilmeye başlandı.

Çalışmalarının sürdüğü merkezde şu ana kadar yaklaşık 18 bin dondurulmuş sperm elde edildi. 2015 yılı Temmuz ayı itibari ile başlayan deneme çalışmalarından ilk yavrular sağlıklı bir şekilde dünyaya gelerek, önümüzdeki süreç için büyük başarıların elde edileceğinin işaret etti.

Konu ile ilgili çiftlik sahipleri ve Bakanlık yetkilileri duydukları memnuniyetleri dile getirerek, mevcut hayvanlarından elde ettikleri et ve süt verimlerinin söz konusu merkez vesilesi ile önemli ölçüde artarak aile gelirlerini dolayısıyla ülke ekonomilerini katkı sağlayacağını ifade etmişlerdir.

TİKA ve El Cezire Valiliği işbirliği ile Merkezin deneme çalışmalarının tamamlanarak tam olarak faaliyete geçirilmesi, Veteriner Hekimlerin suni tohumlama uygulama eğitimlerinin tamamlanması ve çiftçilerin konu ile bilinçlendirilmeleriyle et ve süt verimindeki artışın Sudan hayvancılık ekonomisine olan etkisinin kısa sürede yansıyacağı planlanıyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Afganistan’da 200 Bin Kişiye Sağlık Hizmeti Veren Kliniklere Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan’da 180 bin kişinin yaşadığı Kabil’in Bagrami ilçesinde, yılda 200 binin üzerinde kişinin sağlık hizmeti aldığı 3 kliniğe tıbbi ekipman ve malzeme desteğinde bulunarak sağlık alanında önemli bir...