Haberler

17 Haziran 2016

Myanmar’da Uluslararası Kalkınma Ortakları Çalıştayı

Uluslararası Kalkınma Ortakları Çalıştayı’nın Mevcut ve Gelecekteki Faaliyetleri konulu, Arakan Bölge Hükümeti’nin ilk defa düzenlediği uluslararası toplantı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA),  UNDP, AB, BM gibi kuruluşların katılımıyla gerçekleşti.

Arakan Bölge Hükümeti’nin Eyalet Başbakanı Nyi Pu’nun konuşmasıyla açılan Çalıştay, Arakan eyaletinde yeni hükümetin kurulması ile ilk defa bu kadar geniş ve kapsamlı bir toplantı olması özelliği ile büyük öneme sahip. Yeni hükümetin iş başı yapmasıyla birlikte tüm alanlarda barışın, adaletin ve kalkınmanın tesis edilmesi amacıyla öncelikle kalkınma anlamında programlar hazırlandı. Çalıştay’da uluslararası örgütlerle koordinasyon sağlanması, Arakan’da insan odaklı kalkınmaya yönelik hangi sektörlere çalışılması gerektiği ve Müslümanların sorunları üzerinde duruldu.

Bölge Hükümeti Başbakanı Pu konuşmasında, Hükümet Başkanı Htin Kyaw’nın talimatıyla Myanmar’da her bölgede reform paketleri hazırlanmakta olduğunu, Arakan bölgesinde uluslararası örgütlerin yardımıyla ciddi çalışmaların yapılması talimatını verdiğini vurguladı. Pu konuşmasında, Arakan’a Myanmar’ın en fakir 2. Eyaleti olması nedeniyle gerekli iyileştirme programlarının yapılması gerektiği, yeni hükümetin barış ve kalkınmanın tesisi için uluslararası örgütlerden her türlü yardıma, program ve projelere açık olduklarını belirtti. 

Arakan’da zor durumda olan Müslümanlara ve yerinden edilmiş diğer gruplara eşit haklar ve sağlıklı yaşam şartları sunulması gerektiği ilk kez bu düzeyde bir toplantıyla dile getirildi.  Kısa ve uzun vadede paydaşlar ve uluslararası örgütler ile her bölgede koordineli ve verimli çalışmak adına tüm planların tartışılmasına ihtiyaç olduğu vurgulandı. Arakan’da insan potansiyelinin iyi değerlendirilmesi hem de yerel otorite ile koordineli çalışılması gerektiği belirtildi.

Sağlık, eğitim, balıkçılık, tarım ve hayvancılık,  girişimcileri teşvik edici planlar, ulaştırma, Turizm ve endüstriyel alanlarda yatırım alanlarında kalkınma programlarının oluşturulmasına karar verildi.

Myanmar Koordinatörü Abdulahad Kökdağı toplantı sırasında yaptığı konuşmasında TİKA’nın bölgede günümüze kadar yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi verdi.  TİKA’nın, özellikle geniş kapsamlı insani yardım alanlarında yaptığı çalışmaları ile bilindiğini ve bundan sonra da kalkınmaya yönelik ve farklı sektörlerde faaliyet göstereceğini vurguladı. Müslümanların bulunduğu yerlerde yerel hükümet ile birlikte çalışılacağını belirten Kökdağı, Müslümanların yaşadığı yerlerde eğitim ve diğer olanaklardan yoksun insanlar için acil yardımlarda bulunmak için TİKA’nın her zaman hazır olduğunun altını çizdi.

 

Sonraki Haber

Türkiye Sivil Savunma Alanındaki Tecrübesini Ürdün ile Paylaşıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle, Ürdün Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nden dört kişilik uzman ekip, Türkiye’nin bu alandaki tecrübesini yerinde görmek üzere İstanbul ve Ankara’da çeşitli ziyaretlerde bulundu. Ürdün Sivil Savunma Genel Müdür...