Haberler

05 Ekim 2015

Lübnan’da Osmanlı Arşivinde Lübnan Konulu Konferansa Destek

1 - 5

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Lübnan Beyrut’ta, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Beyrut Yunus Emre Kültür Merkezi, Katolik Saint-Esprit de Kaslik Üniversitesi (USEK) işbirliğinde Osmanlı Arşivinde Lübnan Sergi ve Sempozyumu konulu konferans düzenlendi.  

TİKA,  Lübnan’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Lübnan’da birçok alanda önemli projelere imza atan TİKA tarafından Lübnan Beyrut’ta, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Beyrut Yunus Emre Kültür Merkezi, Katolik Saint-Esprit de Kaslik Üniversitesi (USEK) işbirliğinde Osmanlı Arşivinde Lübnan Sergi ve Sempozyumu konulu konferans düzenlendi.  

Söz konusu konferans kapsamında Osmanlı Arşivlerinde Lübnan’la ilgili olarak askeri, siyasi, sosyal, kültürel alanlarda var olan bilge ve belgeler paylaşıldı. Bu alanlara ilişkin bildiriler sunuldu. Konferansa, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müdürlüğü, Türk üniversitelerinden 10 akademisyen ve uzman katıldı.

Özellikle tarihi bağlarımızın olduğu ülke ve bölgelerdeki faaliyetlere her alanda destek veren ve bu konudaki çalışmalaraı teşvik eden TİKA, tarihi ve kültürel olarak birçok ortak geçmişimiz bulunan Lübnan’da benzer faaliyetlere de destek veriyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan TİKA Beyrut Koordinatörü İbrahim Erbir söz konusu konferansa Türkiye’den alanında uzman akademisyen ve uzmanların katılımlarına destek vererek iki ülke arasındaki ortak tarihi mirasın bilimsel ve objektif olarak tanıtılmasına katkı vermeyi amaçladıklarını söyledi. 

Konferansın açılışında konuşan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes konferansın Lübnan tarihini öğrenmek için Osmanlı arşivindeki kaynakların önemini gösterecek önemli bir faaliyet olduğunu kaydetti. Ev sahibi üniversite adına konuşma yapan Joseph Moukarzel, Osmanlı arşivlerinin Lübnan tarihi için çok önemli olduğunu belirterek, objektif bir Lübnan tarihinin Osmanlı Arşivlerine başvurulmadan yazılmasınım mümkün olmadığını, bu gerçeği gözardı ederek bugüne kadar yapılan tarih yazımının ise şaşılacak bir şey olduğunu söyledi. Moukarzel, ayrıca Osmanlı arşivlerinin gündeme gelmesinin Lübnanlı araştırmacılar için önemli bir bilgi kaynağı oluşturacağını ifade etti.  

Konferans kapsamında Osmanlı arşivinde Lübnan ile ilgili belgeler, el yazmaları ve haritaların fotoğraflarının da yer aldığı bir sergi açıldı.

Sonraki Haber

Kolombiya İşbirliği Ajansından TİKA’ya Ziyaret

Kolombiya İşbirliği Ajansı Başkanı Alejandro Gamboa Castilla ve beraberindeki heyet, TİKA’yı ziyaret etti. Castilla, “Güneydoğu Anadolu Projesini burada çok detaylı bir şekilde öğrendikten sonra biz de Kolombiya’da uygulamak istiyoruz” dedi. TİKA ile ikili iş birliği...