Haberler

08 Nisan 2016

Kırgızistan’ın Talas Vilayetinde Fasulyecilik Projesi Başlatıldı

Kırgızistan’da fasulyeciliğin yaygın olarak yapıldığı Talas vilayetinde sektördeki sorunlara çözüm bulunması maksadıyla Kırgızistan Tarım Bakanlığı, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) fasulyecilik projesi başlatıldı.

TİKA, Kırgızistan’a yönelik faaliyetlerine gerçekleştirdiği projelerle devam ediyor. Bu kapsamda Kırgızistan’da fasulyeciliğin yaygın olarak yapıldığı Talas vilayetinde sektördeki sorunlara çözüm bulunması maksadıyla Kırgızistan Tarım Bakanlığı’nın talebi ve T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TİKA işbirliğinde Fasulyecilik Projesi başlatıldı. Proje kapsamında, verimli tohum türlerinin tespiti için deneme tarlası oluşturulması, üretim maliyeti analizi yapılması, üreticilere teknik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sunulması planlanıyor.

Bölgenin en önemli geçim kaynakları arasında fasulyecilik yer alıyor. Talas vilayetinde yılda 80 bin ton fasulye üretiliyor. Bunun yaklaşık %70’i ise Türkiye’ye ihraç ediliyor. Ekilen fasulyenin %90’ı ise uluslararası piyasada fiyatı nispeten düşük olan çalı fasulyesidir. Bu nedenle bölgede tohum çeşitlendirmesine ve alternatif ürünler yetiştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.

Bu konuda çalışmalar yapmak üzere Kırgızistan’da bir hafta süreyle görevlendirilen T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan üç kişilik teknik ekip, ilk olarak Kırgızistan Tarım Bakanı Turdunazir Bekboev tarafından kabul edildi. Tarım Bakanlığı’nda yapılan toplantıda, proje kapsamında yapılması düşünülen çalışmalar hakkında bilgi verildi. Kırgızistan Tarım Bakanı Bekboev, kısa süre önceki Türkiye ziyaretinde dile getirdiği fasulye yetiştiriciliği alanında Türkiye’nin teknik destek vermesi konusunda bu kadar hızlı hareket edilerek destek verilmesi nedeniyle teşekkür etti.

Daha sonra Talas’a hareket eden heyet, Talas valisi ile görüşüp proje hakkında bilgi verdikten sonra üreticilerle ve bölgede faaliyet gösteren ithalatçı Türk firmalarıyla toplantılar yaparak sektördeki sorunları tespit etmeye çalıştı. Ayrıca, çiftçilere yöneltilen anket sorularıyla üretim maliyeti tespit edilmeye çalışıldı.

Projenin ilerleyen safhalarında bölgeye uygun verimli tohum türlerinin tespit edilmesi için deneme tarlası kurulması, çiftçilere fasulye yetiştiriciliğinde modern tekniklerin öğretilmesi, hastalıklarla mücadele yöntemleri ve pazarlama konularında eğitim verilmesi planlanıyor.

 

Sonraki Haber

Selahaddin Eyyubi'nin Mirası Şenlikler TİKA ile Yeniden Düzenleniyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Filistin’in Eriha şehri yakınlarında her yıl Nisan ayında düzenlenen ve bayram havasında kutlanan Nebi Musa Şenliklerine bu yıl da destek verdi. İslam komutanı Selahaddin Eyyubi tarafından Müslümanların gücünü göstermek...