Haberler

10 Temmuz 2017

Karadağ’ın Geleceğine Yönelik Balıkçılık Politikasına TİKA’dan Uzman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından başlatılan “Karadağ’da Balıkçılık Sektörünün Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden uzman heyet Karadağ’a inceleme ziyareti gerçekleştirdi.

Karadağ’da 2007 yılında faaliyete geçen TİKA, kuruluşundan bu yana çeşitli sosyal yatırımlar ve altyapı projeleri üstlenerek, kültürel mirasın ihyasına gayret gösteriyor.  Bunların yanı sıra, Karadağ genelinde TİKA tarafından gelir getirici ve istihdamı artırıcı çeşitli tarım projeleri de gerçekleştiriliyor. TİKA ile Karadağ Tarım ve Kırsal Bölgelerin Gelişimi Bakanlığı arasında sürdürülen işbirliği kapsamında 2010 yılında başlatılan ve halen devam eden uzun vadeli ve sürdürebilir tarım projeleri Karadağ halkı ve hükümeti tarafından takdirle karşılanıyor.

Söz konusu işbirliğine yeni bir proje eklemek isteyen TİKA, denizcilik ekonomisi ve balıkçılık açısından önemli bir potansiyeli bulunan Karadağ’a, Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde oluşturulan “Karadağ Balıkçılığı 2015-2020 Eylem Planı” doğrultusunda, Türkiye tecrübelerinin aktarılması için bir çalışma başlattı.

Balıkçılık sektörünün yasal ve idari olarak AB Mevzuatına uyumu sürecine yönelik 2007’den beri çalışmalarını sürdüren Türkiye’nin, bu konuda sahip olduğu birikimi ve tecrübesini paylaşmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir heyet Karadağ’da incelemelerde bulundu.

Ziyaret kapsamında, Nikşiç’de alabalık yetiştirme çiftliği ile kafes yetiştiriciliği, Bar ve Hersek Novi’de balık hali ve soğuk hava depoları, Boka Körfezi’nde açık denizde kabuklu deniz canlısı (midye, istiridye) çiftliklerinde incelemeler gerçekleştirilmiş, ayrıca Kotor Deniz Biyoloji Enstitüsü yetkilileri ile kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi noktasında yapılabilecek işbirliklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Yapılan ilk değerlendirmelerde; yetiştiricilik, avcılık denetimleri ve prosedürlerinin uygulanması, doğal kaynakların yönetimi, piyasaya arz sürecinin yerinde kontrolü konularında eğitim odaklı çalışma ziyaretleri düzenlenmesi başta olmak üzere kuluçkahane kurulması, balıkçılık alt yapısının oluşturulması için balık pazarlarında satış yeri oluşturulması, mevcut trollerin modernizasyonu gibi konularda ortak projeler üretilebileceği hususunda mutabık kalındı.

Bir Akdeniz ülkesi olan Karadağ’ın Adriyatik Denizi’ne 294 km kıyısı bulunmakta olup ayrıca İşkodra Gölü’nün bir bölümü ve birçok nehirle zengin su kaynaklarına sahip olma özelliğini taşıyor Karadağ su ürünleri sektörü, temelde tatlı su balıkçılığı ile deniz balıkçılığına dayanıyor. Deniz balıkçılığında çipura ve levrek ayrıca midye ve istiridye üretimi ticarete konu iken tatlı su balıkçılığında alabalık üretimi önemli yer tutuyor. Tatlı su balıkçılığı yapan 33; deniz balıkçılığı yapan 19 çiftlik bulunuyor. Söz konusu çiftlikler genelde Kotor şehrine bağlı Boka Körfezi’nde yer alıyor. 2013-2015 yılları arasında kayıtlı verilere göre; 527,5 ton alabalık, 106 ton levrek ve çipura ayrıca 182 ton midye üretimi gerçekleştiriliyor.

Milli gelirinin büyük bir bölümünü turizm sektörünün oluşturduğu Karadağ açısından ekonomik olarak Balıkçılık sektörünün geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda, TİKA’nın desteği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uzmanlığı ve Karadağ Tarım ve Kırsal Bölgelerin Gelişimi Bakanlığı işbirliğinde ülkede deniz tarımının modernize edilmesi, rekabetin güçlendirilmesi ve söz konusu sektörün standartlarına göre verimliliğin artırılması amacıyla projeler yürütülebilecek.

Sonraki Haber

Kırgızistan’da 55 Kreşe Okul Malzemesi Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kırgızistan’da Otunbayeva Vakfı tarafından yürütülen Yayla Kreşleri Projesi kapsamında 55 kreşe okul malzemesi, eğitim materyalleri desteğinde bulunuldu. Kırgızistan’ın eski Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva tarafından kurulan Otunbayeva Vakfı, yaz...