Haberler
18 Mayıs 2022“İntegratif ve Anadolu Tıbbı Kongresi” TİKA İşbirliğinde Bursa’da Düzenlendi
“İntegratif ve Anadolu Tıbbı Kongresi” Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde Bursa’da gerçekleştirildi.
Hanımefendi Emine Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin katıldığı tamamlayıcı ve geleneksel tıp ‘’GETAT’’ kongresi, 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa’da gerçekleştirildi.
13-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşen kongrede; Anadolu tıbbı ve Anadolu halk hekimliği, sağlığa bütüncül yaklaşım, akupunktur, kupa uygulaması, apiterapi, fitoterapi, hipnoz, ozon uygulamaları, müzik terapi, refleksoloji, fonksiyonel tıp gibi bilimsel konular işlendi. Kongre, 14 alanda atölye çalışmaları içeren 35 panel ve 125 konuşmacının katılımıyla gerçekleşti.
Açılışta konuşan Hanımefendi Emine Erdoğan, "Tüm dünyada, geleneksel ve tamamlayıcı tıp, son derece talep görür hale geldi. Çünkü bu metot, insanı ruh ve beden bütünlüğü çerçevesinde değerlendiriyor. Koruyucu hekimliği esas alıyor. Ancak, GETAT uygulamalarının bilimsel ve akademik zeminde yürütülmesi son derece önemli. Ülkemizin bu anlamda potansiyeli ve mirası var. Türkiye'nin GETAT uygulamalarında önde gelen ülkelerden biri ve tüm dünya için cazibe merkezi olacağına eminim" dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise konuşmasında, “İnsanlığın tarihsel birikimi olan geleneksel tıp yöntemlerinin kullanımı, gittikçe yaygınlaşıyor. Uzayan ömür ve kronik hastalıklara bağlı olarak yaşam kalitesinin düşmesi, modern hayat şartlarının getirdiği fiziksel, sosyal ve psikolojik birçok soruna çare arayışı, insanların geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına ilgisini arttırıyor. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları, koruyucu hekimlikte ve tedavi süreçlerinde gittikçe artan oranda kullanım alanına sahip oluyor. Bütüncül yaklaşımın sağlık harcamalarını azaltıcı etkisi de insanları, devletleri cezbediyor. Bu yüzden, günümüzde geleneksel tıp uygulamaları, ülkelerin sağlık sistemlerinde kendine gittikçe daha fazla yer edinmektedir. Kadim tıbbın doğumuna ev sahipliği yapan Anadolu'muz, geleneksel tıp uygulamaları açısından oldukça zengin bir birikime sahip. Türkiye olarak, bu zengin mirası ve imkanları, hem insanımız hem insanlık yararı için kanıta dayalı ve güvenilir bir zemine taşımak konusunda çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de, “Dünyada yaklaşık 425 bin bitkinin olduğu, bunlardan 50 bin ile 70 bin kadarının tıbbi bitki türü olarak tanımlandığı bilinmektedir. Halen dünyada 2 bin, Avrupa'da ise 500'e yakın tıbbi bitkinin ticareti yapılmaktadır. Her geçen yıl bu bitkilerin üretimi ve ilaç endüstrisinde kullanım oranı giderek artmaktadır. Ülkemizin sahip olduğu bu zenginliği, en yüksek düzeyde katma değerli hale getirmesi, bu pazardan daha yüksek pay alması son derece önemlidir. Defne, kekik ve kimyon üretiminde dünyanın en önemli tedarikçi ülkesiyiz. Kekik ve defne ihracatında dünya lideriyiz. Dünya defne ihtiyacının 90'ını, kekiğin ise 80'ini biz karşılıyoruz. Ada çayı, biberiye ve anasonda da önemli bir tedarikçi konumundayız. TARSİM ile üreticilerimizin doğal afetlerden dolayı zararlarını karşılamak ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamak amaçlı tıbbi aromatik bitkilerin çoğunluğunu dolu paketi halinde teminat altına aldık. Yağ gülü için de ayrıca isteğe bağlı don teminatı verdik. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesine, depolanmasına paketlenmesine destek sağlıyoruz" dedi.
TİKA desteğiyle gerçekleşen kongreye katılan Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan’dan alanında uzman ve söz sahibi isimler, kongreye katılmaktan duydukların memnuniyeti dile getirdiler. Kongre’de ayrıca, Kırgızistan ve Özbekistanlı uzmanlar ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Sonraki Haber
TİKA’dan Özbekistan’da Hayvancılığın Gelişmesine Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Özbekistan Veterinerlik ve Hayvancılığı Geliştirme Devlet Komitesi’ne suni tohumlama hizmetlerini desteklemek için ekipman desteği sağlandı. TİKA ve Özbekistan Veterinerlik ve Hayvancılığı Geliştirme Devlet Komitesi iş birliğinde...