Haberler

17 Mayıs 2022

“II. Uluslararası Kafkasya’nın Geleceği Kongresi” TİKA İşbirliğinde Ankara’da Düzenlendi

II. Uluslararası Kafkasya’nın Geleceği Kongresi Stratejik Düşünce Enstıtüsü (SDE) ile Türk işbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde "ll.Uluslararası Kafkasya'nın Geleceği Kongresi" Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Açılış Konuşmasını SDE Başkanı Doç. Dr. Güray Alpar ve TİKA başkanı Serkan Kayalar yaptı. Kafkasya'nın stratejik öneminden bahseden Güray Alpar, kongreye Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'dan 50'den fazla büyükelçi, diplomat, akademisyen ve uzmanın katıldığını belirtirken kongrenin, bölgenin barış ve istikrara kavuşması adına önem taşıdığını aktardı.

TİKA başkanı Serkan Kayalar ise Kafkasya coğrafyasının oldukça önemli jeopolitik ve stratejik konumda olduğunu vurgularken 3 gün sürecek olan programın, bölge için enerji, ekonomik, siyasi, kültürel alanlarında önemli çalışmalara imza atacağını belirtti. Bölgenin geleceğine dair çalışmalara her zamankinden daha ilgili olunması gerektiğini ekledi.

TBMM AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, II. Uluslararası Kafkasya'nın Geleceği Kongresi'nde şöyle konuştu: "Kafkaslar, dünyanın geleceğinde yeniden en kritik geçiş, köprü ve bağlantı noktası olarak önümüzdeki süreçte nasıl kritik bir öneme sahip olacağını bugünden ortaya koymaktadır. Fakat burada gördüğüm tehdit, küresel güçlerin yıkıcı etkilerinin sonuçlardır. Bu sonuçları Afganistan'da gördük. Bugün küresel güçlerin yıkıcı etkilerini Ukrayna-Rusya krizinde de görüyoruz. İçinde bulunduğumuz sistem istikrar üreten, çözüm üreten yapıcı özelliğini maalesef kaybetmiştir." dedi. Türkiye'nin Sovyetler' in dağılmasının ardından Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’ı ilk tanıyan ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Ünal, Gürcistan ve Azerbaycan'la ilişkilerin her zaman iyi seviyede tutulduğunu, Ermenistan'la ilişkilerde ise yapıcı adımların taraftan olunduğunu belirtti.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, protokol konuşmasında Karabağ Zaferi'nin bölge için önemli bir kilometre taşı olarak tarihe geçeceğine aktardı. Akçay, "Artık Kafkasya, böl-yönet politikalarını kalmayacaktır. Türkiye dün olduğu gibi bugün de politikasına devam edecektir." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, protokol konuşmasında iki tarihi olay üzerinde durdu, “Kafkasya, Sadece bizim için değil dünyadaki diğer güç odakları için de stratejik bir bölge. Son dönemde yaşanan 2 gelişme bu bölge ile ilgili tartışmaları çok daha anlamlı hale getirmiş durumda. İlki 30 yıla yakın bir süre işgal altında olan Karabağ'ın işgalden kurtarılması. İkincisi Rusya- Ukrayna savaşı ve bunun bölgede meydana getirdiği tesirlerdir." Çatışmaların yoğun olduğu ve bölgesel rekabetin olduğu bu bölgede Kafkasya'nın refaha ve istikrara ihtiyacı olduğunu söyleyen Yılmaz, konuşmasını "Bölge ile ilgili farklı menfaatler ve kaygılar olabilir fakat ortak çıkarlara sahibiz. Bu bölgeye başka güç odaklarından gelecek müdahaleler yerine bölgesel aktörlerin ortak diyaloglarla çalışmasının bölgenin refahını üst düzeye çıkaracağına inanıyorum." sözleri ile sonlandırdı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, protokol konuşmasında bölgenin önemini ve geleceğini şu sözlerle aktardı: "Savaşın ve barışın sıkça telaffuz edildiği bir bölgede yaşıyoruz. Bu bölgede yaşanan bütün hadiseler bu bölgenin insanını etkiliyor. Dünyada yeni bir düzen başladı. Artık oyunu değiştirmemiz lazım." Yeni bir sürecin başladığını ve artık eski hataların öne sürüldüğü kısır tartışmalardan kurtulup yeni şeyler konuşmanın vaktinin geldiğini aktaran Çam, sözlerini Kazakistan atasözü ile noktaladı, "Geçmiş günden uzağı, gelecek günden yakını yoktur."

Kongre, protokol konuşmalarının ardından büyükelçi oturumları ile devam etti.

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, konuşmasında Türkiye'nin, Azerbaycan Devletinin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu belirtirken, Türkiye'nin her koşulda Türkiye – Azerbaycan ile olan dayanışmasını fiili olarak gösterdiğini vurguladı. Sözlerinde, Gürcistan, Azerbaycan, Türkiye dostluğunun Gürcistan ülkesine güç ve gelişim getirdiğini de belirtti.

Bangladeş Büyükelçisi Masud Mannan, konuşmasında Türkiye'nin barış sloganının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Covid-19 sürecinin dünyayı değiştirdiğini belirtirken, geçmişte imkansız görünenlerin Covid-19 sonrası kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Mannan, TİKA’nın girişimlerinin, yeni başlangıçlar için büyük bir şans olduğunu söyledi.

İran Ankara Büyükelçisi Muhammad Farazmand ise Kafkasya'da yaşanan en önemli gelişmelerden birini Nahçivan-Azerbaycan ticari koridorunun açılması olarak gördüklerini söyledi ve bu ticari koridoru desteklerini açıkladı.

Pakistan Ankara Büyükelçilik Müsteşarı Abbas Sarwar Qureshi, "Dünyadaki tüm diğer stratejik bölgelerden ziyade, son zamanlarda Kafkasya'nın önemi daha çok artmıştır. Pakistan, 2020'de yaşanan Karabağ savaşında Azerbaycan'ın yanında yer alarak, bölgedeki güç odağını değiştirmede önemli bir görev almıştır. Pakistan, Türkiye ve Azerbaycan dışı işleri bakanları ocak ayı 2021'de İstanbul’da buluşması ile 3 ülke arasındaki bağı daha da çok güçlendirmiştir." dedi.

Sonraki Haber

Tanzanya’da Diş Sağlığı Hizmetlerine TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Darüsselam şehrinde bulunan Muhimbili Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine 3 boyutlu görüntüleme cihazı desteğinde bulundu. Muhimbili Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde yıl içerisinde birçok çene ve...