Haberler

24 Temmuz 2023

Cezeri Laboratuvarı Tanzanya’da

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Tanzanya’da "Cezeri Laboratuvarı ve Cezeri Stüdyo” kurulumu gerçekleştirildi.

TİKA, 13. yüzyılda yaşamış olan dünya otoritelerince “Robotların Babası” olarak kabul edilen İsmail El-Cezeri’den ilham alınarak adlandırılan “Cezeri Lab ve Cezeri Stüdyo” projesinin bir yenisini Tanzanya’da gerçekleştirdi.

Lojistik sponsorluğunu Türk Hava Yolları’nın üstlendiği projede, Tanzanya Darusselam Teknoloji Enstitüsü’ne 3D dijital üretim laboratuvarı “Cezeri Lab”, Darusselam Üniversitesi, Morogoro Sokoine Tarım Üniversitesi ve Zanzibar Karume Teknoloji Enstitüsüne ise söz konusu laboratuvarın küçük boyutlu versiyonu olan “Cezeri Studio” kuruldu.

Kullanıcı ve eğiticilerin yönelik düzenlenen eğitim aşamalarının tamamlanmasının ardından sertifika ve teslim töreni düzenlendi.

Akademisyen ve öğrencilere; 3D tasarım, üretim, robotik ve mekatronik çalışmaları yapma, teorik bilgilerini pratik ve teknik becerilere dönüştürme imkânı sağlayacak “Cezeri Laboratuvarı ve Stüdyo”, üniversite ile sanayinin kesişim noktası olacak.

Darusselam Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirilen teslim törenine, T.C. Tanzanya Büyükelçisi Dr. Mehmet Güllüoğlu ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

“Tanzanya’nın sahip olduğu en önemli potansiyel genç nüfusudur”

Büyükelçi Dr. Güllüoğlu, Tanzanya’nın en önemli potansiyeli olarak gördüğü genç nüfusa değindiği konuşmasında, TİKA tarafından eğitim, teknoloji, sanayi, tarım, sağlık, kültür sektörleri başta olmak üzere birçok alanda hayata geçirilen projeler ile iki ülke iş birliğinin her geçen gün arttığına dikkati çekti.

Tanzanyalı öğrencilerin aldıkları teknik teorik eğitimin Cezeri laboratuvarları ve stüdyoları vasıtasıyla pratik uygulamalarla destekleyebileceklerini bu durumun ülkelerine ve kendilerine büyük katkılar sağlayacağını belirtti.

3D yazıcı, 3D tarayıcı, CNC router, dijital mikroskop, robotik eğitim setleri ile çeşitli mekanik-elektronik araç ve gereçlerin bulunduğu laboratuvar ve stüdyolarda “mekanik, elektrik, inşaat, mimarlık ve CSE (Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği), metalurji ve malzeme mühendisliği” alanlarında birçok öğrenci; inovasyon için sahip oldukları potansiyellerini bu laboratuvar ve stüdyolarda yapacakları uygulamalı çalışmalar sayesinde yenilikçi projelere dönüştürebilecekler.

Sonraki Haber

TİKA’dan Afganistan’da İki Atölyeye Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Afganistan’da dikiş-nakış eğitimlerinin verildiği ve tekstil üretiminin yapıldığı iki atölyeye donanım desteğinde bulunuldu. TİKA, Herat Kadın Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği yaparak yılda yaklaşık 400...