Haberler

16 Nisan 2018

Bangladeş’te Eğitim ve Sağlığa Mobil Katkı

Bangladeş’in Natore ve Pabna bölgelerinin sele eğilimli Chalanbeel bölgesinde yüzen sağlık ocağı ve okul Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hizmete açıldı.

TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ile hizmete başlayan yüzen sağlık ocağı ve okul projeleri, Bangladeş’in Natore ve Pabna bölgelerinin sele eğilimli Chalanbeel bölgesinde yaşayan çocuklara ve yöre halkına hizmet sunuyor. Bölgeler uzak, ulaşımı zor ve doğal afetlere açık olan alanlar olması dolayısı ile hükümet kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından hizmet almakta sıkıntı yaşayan bölgeler arasında yer alıyor.

Projenin uygulandığı Chalanbeel bölgesindeki yöre halkı, su baskınlarına açık olan arazilerde yaşayan, genellikle topraksız ve gündelik işlerde çalışan ve balıkçılığa bağlı olarak geçimlerini sağlamaya çalışan gruplardan oluşuyor. Ulaşım ise teknelerle sağlanıyor. Yaşadıkları bölgelerde ulaşımın yanısıra iletişimde de sıkıntılar yaşanıyor. Bölgede yaşanan seller, eğitimi de olumsuz etkiliyor. Ulaşımın sınırlı olması, sel afetinin oluşmasıyla okula ulaşım da olumsuz etkileniyor.

Bölgede hizmete açılan, yüzen okulun sahip olduğu imkânlar ile oldukça olumsuz doğal koşullar altında yaşayan yöre halkının eğitime ulaşımları sağlanıyor. Okul, 3 sınıf olarak hizmet verecek olup 90 öğrenciye eğitim imkânı sağlıyor. Okulda kurulan kütüphaneden 500 kişi faydalanacak olup okul dışı saatlerde ise 180 kişiye mesleki eğitimler verilmesi planlanıyor.

Dizel motorla çalışan okul botta güneş enerji panelleri, internet erişimli bilgisayarlar, kütüphane, sıra-masa vb. eğitim malzemesi de bulunuyor.

Bölgede yaşanan sel afeti dönemlerinde Bangladeş genelinde pek çok köyün en yakın ilçe ile bağlantısı ve dolayısıyla sağlık ocaklarına ve hastanelere olan erişimi kesiliyor. “Yüzen Sağlık Ocağı” ile öncelikli olarak yüzen okul botlarında eğitim gören çocukların temel sağlık hizmetlerinden faydalanması amaçlanıyor. Öğrencilerin yanı sıra bölgede yaşamakta olan yaklaşık 5200 kişinin yıl boyunca doğrudan sağlık hizmetlerinden faydalanması öngörülüyor. Yüzen sağlık ocağının haftada beş gün sağlık ocağı olarak hizmet vermesi ve bu beş gün süresince her gün birkaç saat süre ile olmak üzere toplam 5 köyde duraklayarak 100’er kişiye sağlık hizmeti sunması planlanıyor.

Tüm enerji ihtiyacını bot üzerinde yer alan güneş panellerinden sağlayacak sağlık ocağı ayrıca bilgisayar, internet bağlantısı ve projeksiyon cihazı bulunması ve hafta içi sağlık ocağı olarak faaliyet gösterecek, hafta sonu ise özellikle de kadınlara ve çocuklara yönelik temel sağlık eğitim programları düzenlemesi öngörülüyor. Beslenme, sağlık, hijyen, bağışıklık, dengeli besleme, aile planlaması, anne sağlığı, çocuk hastalıkları, su, atık su ve anne çocuk sağlığı konularında verilecek eğitimler ile bölgede yaşayan halkın karşılaştığı temel sağlık problemlerinin önlenmesi amaçlanıyor.

Düzenlenecek eğitim programlarının her birine toplamda 300 kişinin katılması ve bu sayede yılda 7200 kişiye eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca düzenlenecek eğitim programları ile çocuk sahibi için uygun olan yaş konusunda halk bilinçlendirilerek, çocuk yaşta evlilik engellenmeye çalışılacaktır. Özellikle ishal, tifo gibi yaygın hastalıkların önlenmesi hususunda verilecek eğitimler ile temizlik hususunun bir alışkanlık hâline getirilmesi amaçlanıyor.

Sonraki Haber

Raramuri Yerlileri TİKA Projesiyle Hijyenik İçme Suyuna Kavuştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika’nın Chihuahua Eyaleti’nde yaşayan Raramuri Yerlilerinin evlerine mikrobiyolojik su filtresi temin edildi. Meksika'nın Chihuahua Eyaleti Guanochi Belediyesi sınırlarında Tarahumara Sıradağları eteklerinde ikamet eden Raramuri (hızlı koşan) halkı...