Haberler

17 Nisan 2018

Raramuri Yerlileri TİKA Projesiyle Hijyenik İçme Suyuna Kavuştu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Meksika’nın Chihuahua Eyaleti’nde yaşayan Raramuri Yerlilerinin evlerine mikrobiyolojik su filtresi temin edildi.

Meksika'nın Chihuahua Eyaleti Guanochi Belediyesi sınırlarında Tarahumara Sıradağları eteklerinde ikamet eden Raramuri (hızlı koşan) halkı Meksika toplumu içerisinde dezavantajlı gruplar içerisinde yer alıyor. Raramuri halkı dağlık bir bölgede ve ulaşımı son derece zor bir coğrafyada dağınık bir şekilde hayatını idame ettiriyor.

Raramuri halkı avlanmak ve kendi aralarında iletişim sağlamak için ise koşmayı bir yaşam tarzı olarak benimsemiş durumda. Meksika’nın maraton koşucuları olarak da adlandırılan halk oldukça uzun mesafeleri ara vermeksizin koşmasıyla ünlü.

Ancak sarp bir coğrafyada yaşamaları bölgeye kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde ulaştırılması önünde ciddi bir engel oluşturuyor. Su-sanitasyon alanında Raramurilerin içime ve kullanıma uygun olmayan su tüketmeleri sebebiyle deri, sindirim ve hatta göz hastalıkları sıklıkla görülüyor.

TİKA tarafından Chihuahua Eyaleti Su ve Sanitasyon Merkez Kurulu’nca (JCAS) sunulan proje önerisine istinaden her bir haneye olmak üzere toplamda 300 mikrobiyolojik su filtresi temin edildi. Bu sayede 300 ailenin (1500 kişi) güvenli evsel (banyo yapma, lavaboda kullanma, çamaşır ve bulaşıkların yıkanması, hayvanların beslenmesi ve sulama) ve insani su kullanımları (içme ve yemek hazırlama) için bakteri, mantar vb. mikroorganizmalardan ve zararlı maddelerden arıtılmış hijyenik su tüketmeleri sağlanmış oldu.

TİKA tarafından temini yapılan su filtreleri en az 18000 litre su filtre edebilecek kullanım ömrüne sahip ve en az üç yıl parça değişimi gerektirmiyor.  Filtrelerin dağıtım programında Chihuahua Eyaleti Su ve Sanitasyon Merkez Kurulu (JCAS) Başkanı Dr. Fidencio Ibañez Hernandez, coğrafyanın sarp ve dağlık yapısı ile hizmet götürmekte zorlandıkları Raramuri yerlilerinin ciddi bir ihtiyacını gideren böylesine anlamlı bir proje için ülkemize ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

Sonraki Haber

Kenya Et Komisyonu ile Türkiye Tecrübeleri Paylaşıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Kenya Et Komisyonu (KMC) yetkililerine Türkiye’de çalışma ziyareti programı düzenlendi.   Kenya’da hayvancılık sektörü ile geçimini sağlamakta olan nüfusun dörtte biri et işleme alanında çalışmakta olup, bu...