Haberler

11 Ekim 2021

Bakü’de “Türk Dünyası Uluslararası Bilgi Şölenine” TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle, Türk Ocakları Genel Merkezi’nin koordinasyonunda  “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Türk Devletleri ve Türk Dünyası Uluslararası Bilgi Şöleni” Bakü’de düzenlendi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinden (SSCB) bağımsızlıklarını ilan etmelerinin 30’uncu yılında düzenlenen organizasyon, 8-9 Ekim 2021 tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi.

Organizasyon, 2021 yılının Türk Dünyası açısından geçen otuz yılın değerlendirmesinin yapılması, Türk Dünyasındaki uyum ve bütünleşme meselelerinin masaya yatırılması ve somut ihtiyaçlar ve gerçeklikler çerçevesinde geleceğe yönelik bir bakış açısı ortaya koyulması amacıyla düzenlenen organizasyonun açılış törenine Azerbaycan Teknik Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

Açılış törenine Azerbaycan Eğitim Bakan Yardımcısı Muhtar Memmedov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Vilayet Veliyev, TİKA Bakü Program Koordinatörü Fatih Yılmaz, Gazi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bekir Buluç, Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Gürkan Kumbaroğlu, Azerbaycan Türk Ocağı Başkanı Akif Aşırlı ile Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan alanında uzman çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ise etkinliğe video konferans yöntemiyle katıldı.

Açılış töreninin ardından “Karabağ Özel Oturumu” ve “Türk Dünyası Bütünleşmesi ve Türk Keneşi” başlıklı iki oturum düzenlendi.

Hilton Bakü’de iki ayrı konferans salonunda devam eden uluslararası bilimsel etkinlik kapsamında “Türk Devletleri Arasındaki Ekonomik İşbirliği”, “Türk Devletleri Arasındaki Eğitim İşbirliği”, “Türk Dünyası Bütünleşmesi ve Medya”, “Türk Devletleri Arasında İkili İlişkiler ve İşbirliği”, “Türk Dünyasında Güvenlik Sorunları ve Askeri İşbirliği”, “Türk Dünyasında Kimlik Meseleleri”, “Türk Dünyasında Din ve Kültür”, “Türk Dünyasında Dil ve Tarih” başlıklı oturumlar düzenlendi.

2 gün devam eden organizasyon çerçevesinde katılımcılar tarafından 45 bilimsel bildiri sunuldu. Organizasyon’da sunulan bildirilerin, daha sonra Türk Yurdu Yayınları tarafından basılarak hem karar alıcılara hem de kamuoyuna sunulması planlanıyor.

Sonraki Haber

TİKA, Güney Afrika’daki Ortak Tarihi ve Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyor

TİKA Güney Afrika Cumhuriyetinde bulunan Tanu Baru (Yeni Topraklar) Mezarlığında Osmanlı âlimi Ebu Bekir Efendi’nin kabrinin iyileştirme çalışmalarını tamamladı. Güney Afrika’nın tarihi ve kültürel miras listesinde yer alan mezarlık, Müslüman Malay nüfusun yoğun olarak yaşadığı...