Haberler
16 Haziran 2016Atlı Kadın Mumyası Türk Tarihine Işık Tutacak
Moğolistan'da bulunan ve Göktürk dönemine ait olduğu düşünülen bin 500 yıllık kadın mumyası, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) davet ettiği Türk uzmanlar tarafından incelemeye alındı.
Türkiye’den Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl (Yeditepe Üniversitesi), Arkeolog Sebahattin Küçük (Mimar Sinan Üniversitesi), Prof. Dr. Vedat Onar (İstanbul Üniversitesi), Dr. Dilek Olgun Erdikmen (İstanbul Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz (Düzce Üniversitesi); Moğolistan Hovd vilayeti sınırları içerisinde Altay Dağları’nda bulunan Türk tarihine ışık tutacak Göktürk dönemine ait 1500 yıllık olduğu düşünülen mumyalanmış kıyafetleri ile gömülmüş olan kadını ve yine beraberinde koşum takımları ile birlikte gömülen at buluntularının incelemek amacıyla Moğolistan’a geldi.
Mumyanın bulunduğu mezarda bir at, eyer, dizgin, kilden bir kap, ahşap bir kase, bir demir kazan ve “Dööl” adı verilen dört farklı geleneksel Moğol kıyafeti bulundu.
Mezarda ayrıca yastıklar, bir koyun kafası, içine bir koyunun sırtı konulmuş keçeden bir seyahat çantası, keçi kemikleri ve çanağı taşımak için kullanılan bir çanta da vardı.
Moğolistan Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı ile TİKA işbirliğinde yapılan Altay Dağlarında bulunan “Atlı Kadın Arkeolojik Buluntuları Araştırma Projesi” kapsamında ilgili kurum uzmanları bir araya gelerek, bir hafta sürecek olan çalışma ile ilgili bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından Moğolistan'a davet edilen uzmanlar, Moğol meslektaşlarıyla mumyaların bulunduğu Miras Merkezi'ni ziyaret etti.
Görüşme çerçevesinde, Moğolistan Eğitim Bakanlığı, Uzmanı B. Davaatseren, söz konusu projeyi hayata geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek. “Bu önemli proje için kısa sürede böyle büyük bir ekip oluşturarak, Moğolistan’a geldiğiniz için teşekkür ediyoruz. Konunun uzmanları olarak önemli bir sonuç elde edeceğinizi umut ediyorum” ifadesinde bulundu.
Prof. Dr. Ahmet Taşağıl görüşme esnasında yapmış olduğu konuşmada, Türk tarihine ışık tutacak bu proje kapsamında Türkiye’den gelen uzmanların yarından itibaren bir hafta sürecek olan çalışmalarını sürdürerek, örnek alınacağını ve analizlerinin en kısa sürede ABD’ye gönderilerek analiz sonuçlarını elde edileceğini belirtti.
TİKA Ulanbator Program Koordinatörü Veysel Çiftci, TİKA’nın tarihi ve kültürel alandaki projelere önem verdiğini ifade ederek, Göktürk dönemine ait Altay Dağlarında bulunan “Atlı Kadın Arkeolojik Buluntuları Araştırma Projesi” kapsamında Türkiye’den gelen uzmanların çalışmalara başladığını ve yapılan analizlerden sonra, tarihi eserlerin konservasyon çalışmalarına başlanacağını iletti.
Sonraki Haber
TİKA’dan Kurtuluş Savaşı’ndaki Hindistan Yardımlarına Vefa
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Müslüman, Hristiyan ve yerli Hintlilerin, Kurtuluş Savaşı'nda Ankara hükümetine gönderilmek üzere topladığı yardımların anlatıldığı yaklaşık 95 yıllık tarihi belgeleri, orijinaline uygun olarak yenileyecek. TİKA Başkanı Serdar Çam, çeşitli...