Haberler

03 Ağustos 2017

"Afrika Tecrübe Paylaşımı Hazırlık Programı" Kapanış Etkinliği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)'nın koordinasyonunda Türk Hava Yolları (THY), Anadolu Ajansı (AA) ve TRT işbirliğinde 200 üniversite öğrencisinin 5-30 Ağustos'ta 18 Afrika ülkesini ziyaret edeceği Afrika Tecrübe Paylaşım Hazırlık Programının kapanış etkinliği, TİKA Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Etkinlik katılımcılara TİKA'yı anlatan ve faaliyetleri hakkında bilgi veren kısa tanıtım videosu gösterimi ile başladı. Etkinliğe, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu katıldı.

Etkinlikte konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, program kapsamında 200 üniversite öğrencisinin 18 Afrika ülkesine gönderilerek, bölgelerde devam eden çeşitli kalkınma ve insani yardım projelerinde gençlerin tecrübe ve gönüllülük bilincinin geliştirilmesinin sağlanacağını belirterek, geçlerin, TİKA'nın yanı sıra yerel ve uluslararası kuruluşlarla da iletişim geçerek, kıtaya ilişkin bilgilerinin, sosyal ve kültürel etkileşimlerinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, devlet ve millet olarak Türkiye'nin geleceğini, dünyada daha etkili bir konuma taşımak için yoğun bir faaliyet içerisinde olduklarını, bu çalışmaların başta yakın bölgeler olmak üzere pek çok kardeş ve dost ülkeyle ilişkileri ileri seviyelere götüreceğini ifade etti. Kadim medeniyet coğrafyasının bir parçası olan Afrika'nın, Türkiye'nin aktif diplomasisinde daha merkezi bir konuma geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Afrika'ya en fazla resmi ziyaret gerçekleştiren Türk siyaset adamı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı dönemindeki girişimleri ile 2005 yılı ülkemizde 'Afrika Yılı' ilan edilmiş, devamında ilişkiler her alanda derinleşmeye başlamıştır. 2008 yılından itibaren Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olan ülkemiz, 15'inci asırdan bu yana Afrika'da devam eden sömürgeci zihniyetin inşa ettiği kalıpları kırmak, adalet, hakkaniyet ve güvene dayalı yeni bir ilişki zemini oluşturmak için tüm kurumları ile kıtada çaba göstermektedir."

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, bu kapsamda TİKA'nın da Afrika'daki faaliyetlerine hız verildiğini belirterek, "Ekonomik, sosyal, idari ve kültürel pek çok alanda bugüne kadar kalkınmaya yönelik 20 binin üzerinde proje gerçekleştiren TİKA'nın sahip olduğu 58 ülke ofisinin 24'ü Afrika'da bulunmaktadır. Son 10 yılda ülkemizin kıtada yürüttüğü insani yardım ve teknik işbirliği projeleri ile Afrika'ya sağlanan toplam resmi kalkınma yardımı, 3 milyar dolara yaklaşmıştır. TİKA'nın Afrika’daki proje sayısı yılda 400'ün üzerine çıkmıştır." dedi.

 "Afrika'nın kendi sesini dünyaya daha güçlü duyurması istiyoruz"

Türkiye'nin, gittiği her coğrafyada dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin kalıcı refah ve barış kuşağının zeminini güçlendirmek için gayret gösterdiğini kaydeden Çavuşoğlu, TİKA koordinasyonunda Afrika'da gerçekleştirilen kalkınma işbirliği projelerinin de esas amacının, asırlardır "karanlık kıta" imajı ile eşleştirilen coğrafyanın, sahip olduğu beşeri, doğal ve her türlü kaynağını kendi halkı için kullanabileceği altyapıların kurulması ve eşit ortaklı anlayış ile kıtanın hak ettiği müreffeh seviyeye ulaşması için katkı sağlamak olduğunu anlattı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Somali, Sudan, Tanzanya, Mozambik, Senegal, Gana, Etiyopya gibi 54 Afrika ülkesinde, sömürge amacı gütmeyen ve gerçek ihtiyaçlara cevap veren projeleri hayata geçirdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Türkiye TİKA aracılığıyla mesleki eğitim okulları, fakülteler, laboratuvarlar açmakta. Tarım, hayvancılık, balıkçılık gibi üretim sektörlerinde kurulan tesisler ile istihdama katkı verilmektedir. Belediyelerin, kadın sığınma evlerinin, yetimhanelerin, anaokullarının onarım, tadilat, tefrişatları gerçekleştirilerek, sivil ve idari altyapılar güçlendirilmektedir. Yapılan sağlık taramaları, kurulan klinikler, hastaneler, sağlık merkezleri ile Afrika ülkelerinin ebola, kolera, sıtma gibi salgın hastalıklarla mücadele kapasitesi artırılmaktadır. Havaalanlarının modernizasyonu, yolların inşası, radyo istasyonlarının kurulması gibi projeler ile Afrika'nın dünyaya daha fazla açılması ve kendi sesini dünyaya daha güçlü duyurması hedeflenmektedir." Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda, programa, ulaşım ve iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasında destek veren THY, TRT ve Anadolu Ajansına ve tüm ilgili katılımcılara teşekkür etti.

“TİKA ve STK'larımızın Afrika'da kardeşlik hukuku çerçevesinde çalışıyor”

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan ise konuşmasında, Türkiye'den Filistin ve Afrika’ya giden sivil toplum kuruluşları veya TİKA'nın çalışmalarında neo sömürgeci yaklaşımdan çok farklı bir yaklaşım gördüğünü ifade etti.

Bilal Erdoğan, Afrika ülkelerine yaptığı ziyaretler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları Somali ziyaretinde Türkiye'nin buralara nasıl gerçek bir kardeşlik hukuku çerçevesinde yaklaştığını gördüğünü anlattı. Erdoğan, yaşadıklarını, "Ecdadın mirasını yeniden yüklenen bu milletin bir bireyi, bir parçası olmaktan gurur duyduran çok önemli tecrübeler." olarak nitelendirdi.

Afrika Tecrübe Paylaşım Hazırlık Programı'na ilişkin görüşlerini de paylaşan Erdoğan, şöyle devam etti: "Bugün 200 arkadaşımız 18 ülkeye gidecekler. O ülkelerde bu benim tecrübelerimle yaşadığım çarpıcı tecrübeyi, kendileri tecrübe etmiş olacaklar. Bu da nedir? Birincisi biz, Müslüman Türk milleti olarak, bu ümmetin parçası olarak, gerçekten dünyanın bütün mazlumlarına, sadece ümmetteki kardeşlerimize değil dünyanın bütün mazlumlarına kardeş gözüyle bakan, onların elinden tutma, onların acılarını, dertlerini giderme amacıyla onlara yaklaşan insanlar olduğumuzu göreceğiz."

 "21. yüzyıl gerçekten Anadolu insanının ve Müslüman'ın yüzyılı olacaktır." diyen Bilal Erdoğan, gençlerin bu ümmetin bir parçası olarak, öz güvenle ve fedakarlık anlayışıyla yetişeceklerini söyledi. Erdoğan, "Bu gençlerin bu öz güvenle ve fedakarlık anlayışıyla kuracakları gelecek, batı medeniyetinin dünyaya sunduğu kandan, gözyaşından, adaletsizlikten başka bir şey getirmeyen gelecekten çok daha aydınlık bir gelecek olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bilal Erdoğan, 200 öğrenciyle başlayan programın, binlerce gencin dünyanın dört bir yanındaki yardımlaşma faaliyetlerine koşturdukları çok prestijli, çok itibarlı bir program haline gelmesi, mevzuat ve kanununun düzenlenerek bütün gençlerin can atacağı bir program haline dönüşmesi temennisinde bulundu.

"Programımızın fikir babası Bilal Erdoğandır"

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, etkinlikte yaptığı konuşmada, programın paydaşlarına teşekkürlerini ileterek, "En önemli teşekkürü de Bilal Bey'e (Bilal Erdoğan) yapmak istiyorum. Çünkü bugün Ankara'da kapanışını yapacağımız ve inşallah peyderpey gençlerimizi uğurlayacağımız tecrübe paylaşım programımızın fikir babası Bilal Bey'dir. Bundan yaklaşık 2,5-3 yıl önce gençlerle ilgili böyle bir öneriyi getirdiğinde gerçekten çok orjinal gelmişti." dedi. Başkan Çam, "(Afrika Tecrübe Paylaşım Programı) Gençlerin yurt dışına giderek hem tecrübelerini paylaşıp hem de yardım faaliyetlerinde yer alarak ülkelerine döndüklerinde daha güçlü bir enerji ve motivasyonla hayatlarına başlamaları ve en önemlisi de sivil toplum örgütleri içinde yer alabilecek tecrübe birikimlerine kavuşmasına vesile olacaktır." diye konuştu.

Programın, Türkiye'nin gururu ve marka değeri olan THY'nin Afrika'da daha fazla tanınmasına katkı sağlayacağını söyleyen Çam, programa iletişim alanında verdiği destek sebebiyle TRT Genel Müdürü Eren ve AA Genel Müdürü Kazancı'ya teşekkürlerini iletti. Çam, iletişimin program sürecinin en önemli ayaklarından birini oluşturduğunu vurgulayarak, AA ve TRT World'ün etkinliğe ilişkin hazırlayacağı fotoğraf ve kısa tanıtım videoları sayesinde programın sadece Türkiye'yi değil dünyanın pek çok kesimini etkileyeceği kaydetti.

Program sayesinde gençlerin farklı kazanımlar elde edeceğini söyleyen Çam, "Ben inanıyorum ki Afrika'da hizmet edecek, belki de hayatlarının uluslararası boyutta ilk defa zekatlarını verecekler. Zekat sadece maddi bir destek değil, aslında bir bakıma gençliğini, boş zamanını, heyecanını ve eğitimini birileriyle paylaşmaktır. Üzerimize düşen bir görev ve bunu gerçekleştirmiş olacaklar." ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı da Bilal Erdoğan'ın gündeme getirdiği projeyle TİKA'nın kendilerini bir araya getirdiğini belirterek, THY'nin de projeye dahil edilmesinden dolayı teşekkürlerini iletti. Düne kadar Afrika'da birkaç noktaya uçan, "iddiasız" bir havayolu şirketiyken, son 15 yılda ülkenin her alanda çıtayı yükseltmesinin bir yansımasını da havacılık alanında yaşadıklarını vurgulayan Aycı, "Bu anlamda Avrupa'nın çeşitli havayolu şirketlerinin Afrika'da liderliği kendi aralarında paylaştığı bir dönemden, bugün 15 yıl sonra geldiğimiz yer, şu anda Afrika'nın en büyük havayolu ve 51 ülkeye uçan havayolu şirketine dönüştük. Afrika'nın bir numarası haline geldik. Bugün dünyanın da en çok noktaya uçan havayolu şirketi konumunda yine Türk Hava Yolları bulunuyor." ifadelerini kullandı. Aycı, ecdadın nice emeklerle bıraktığı izleri takip ederek, bugün yeni izler bırakabilmek üzere, hep birlikte bir gayretin içinde olduklarını aktararak, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bilal Erdoğan, TİKA Başkanı Serdar Çam, TRT ve Anadolu Ajansı ile diğer iş birliği yapan bütün sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

Misafiriz Afrika’da

Program hakkında bilgilendirmede bulunan Misafir Derneği Başkanı Abdulhadi Turus, STK ve kamu kurumlarının desteği ile 18 Afrika ülkesini ziyaret edecek öğrencilerin kültürel etkileşimin yanında karşılıklı tecrübe paylaşım şansı bulacaklarını söyledi. Turus, ayrıca öğrencilerin daha önce tamamlanmış olan TİKA ve STK projelerini yerinde göreceklerini söyleyerek, Türkiye’nin Afrika’daki faaliyetleri hakkında çok önemli bir deneyim kazanacaklarını söyledi. Turus, programın sosyal medya sloganının #MisafirizAfrikada olduğunu da açıkladı.

TİKA Başkanı Serdar Çam, protokol konuşmalarının ardından, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı'ya, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan'a, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'ya ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'e, TİKA'nın desteğiyle yayınlanan "Fotoğraflarla dünden bugüne Kudüs" isimli kitabı hediye etti.

Sonraki Haber

TİKA HAK İŞ İşbirliğinde Somali İşçi Sendikaları Genel Merkezi Binası Hizmete Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve HAK-İŞ İşçi Sendikaları Konfederasyonu işbirliğinde inşaatı tamamlanan ‘Somali İşçi Sendikaları Genel Merkezi Hizmet Binası’ Başkent Mogadişu’da düzenlenen törenle hizmete açıldı. TİKA, Somali’de gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam...