Haberler
25 Ocak 2013Türkiye, Kuzey Koreli Yetimleri Unutmadı
2012 Temmuz ve Ağustos aylarında Kuzey Kore’de ülke genelinde yaşanan şiddetli yağışların ardından 8.600 ev kullanılamaz hale geldi. 43 binden fazla ev hasar gördü. 212 binden fazla Koreli evsiz kaldı. Çok sayıda insanın hayatını kaybetti. 1.400 kadar okul, sağlık kurumu, fabrika ve kamu binası da sular altında kaldı.
Şiddetli yağışlar, can ve mal kaybının yanı sıra tarım arazilerinde de büyük ölçekli zarara sebep oldu. 65 bin hektarlık ekili arazi sel suları altında kaldı, hasat yapılamadı, mahsul alınamadı ve tarlalar kullanılamaz hale geldi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliğinin talebi doğrultusunda, Güney Pyongyang ve Kangwon bölgelerinde ülkede yaşanan sel felaketlerinden etkilenen çocuk yuvalarına toplam 100 ton gıda yardımı yapıldı.
Ülkede meydana gelen felakete ilişkin Başkanlığımızla irtibata geçen Kuzey Kore Sofya Büyükelçiliği, sert kış şartlarının da etkisiyle felaketten etkilenen bölgelerde yaşam şartlarının oldukça zorlaştığından bahisle, bilhassa Güney Pyongyang ve Kangwon bölgelerinde acil gıda yardımına ihtiyacı olduğuna dikkat çekti..
Felaketzedelere acil insani yardım sağlamak üzere Kuzey Kore’de görevlendirilen TİKA heyeti, 10 ton Güney Pyongyang eyaletinin Keton şehrine ve 90 ton Kangwon eyaletinin Sepo şehrine olmak üzere toplam 100 ton pirincin teminini ve ihtiyaç sahibi çocuk yuvalarına dağıtımını gerçekleştirdi. TİKA tarafından sağlanan yardımdan, 320.000 nüfuslu Keton şehrinde faaliyet gösteren 153 kreş ve 200 anaokulu ile 62.000 nüfuslu Keton şehrinde faaliyet gösteren 48 kreş ve 49 anaokulu faydalandı.
TİKA heyeti Kuzey Kore’deki çalışmaları sırasında Kore-Avrupa İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (KECCA), Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Genel Müdürlüğü, Sepo Halk Komitesi Başkanlığı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ile görüşmelerde bulunuldu. Görüşmeler esnasında gıda güvencesinin sağlanması, sel felaketi sonrasında kaybedilen tarım arazilerinin geri kazanılması ve tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi alanlarında işbirliği önerileri gündeme geldi.
Sonraki Haber
Güney Kore ile Kültürel İşbirliğinde Yeni Bir Adım
Güney Kore’nin Pusan (Busan) şehri, Kore Savaşı’nda şehit düşen Türk askerlerinin metfun olduğu Birleşmiş Milletler Kore Anıt Mezarlığı’na ev sahipliği yapıyor. Busan’daki tek cami olan El Fetih Camii’nin iç tezyinatı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından...