Haberler

21 Şubat 2014

Lübnan'a Ambulans Desteği

Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin sağlık altyapı ve ihtiyaç duydukları medikal donanım ve araç ihtiyaçları çerçevesinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bölgesel projeler kapsamında Lübnan’a 3 adet tam donanımlı hasta nakil ambulansı desteğinde bulunuldu.

TİKA tarafından temin edilen ambulanslar, Lübnan’ın Trablus ve Habbariye Belediyeleri, Türkmen Duris Vakfı’na, Trablus Belediyesinde ve Beyrut Elçiliğinde düzenlenen törenlerle yetkililere teslim edildi. Törene, Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, TİKA Orta Doğu ve Afrika Dairesi Başkanı Dr. Enver Arpa, TİKA yetkilileri ve Belediye yetkilileri katıldı.

Törende açıklamalarda bulunan Beyrut Büyükelçisi Özyıldız iki ülke arasında ilişkilerin ciddi bir biçimde gelişmekte olduğunu, Türkiye olarak Lübnan’ın tüm sektörlerde karşı karşıya olduğu kalkınma problemlerinin bilincinde olduklarını söyledi. Bu sorunlara imkan ve sınırlar dahilinde başta TİKA olmak üzere Türkiye’nin diğer kurumları tarafından geliştirilen işbirliği projeleri ile çözümler sağlanmaya çalışıldığını belirten Beyrut Büyükelçisi Özyıldız, hibe edilen ambulansların sağlık sektöründe ihtiyaç duyulan medikal ekipman ve sağlık araçları ihtiyacına katkı vermesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

TİKA Orta Doğu ve Afrika Dairesi Başkanı Dr. Enver Arpa ise Lübnan ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkilerin derinliğine, sürmekte ve gelişmekte olan bu ilişkilere katkı sağlamaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Lübnan’ın sağlık ve diğer sektörlerde ihtiyaç duyduğu teknik işbirliğini önemsediklerini ifade eden TİKA Orta Doğu ve Afrika Dairesi Başkanı Dr. Enver Arpa, bu çerçevede hibe edilen ambulansların ilgili bölgelerde sağlık koşullarının iyileştirilmesine destek sağlayacağını kaydetti. TİKA Orta Doğu ve Afrika Dairesi Başkanı Dr. Enver Arpa, önümüzdeki dönemde Lübnan’a yönelik teknik işbirliği sürecinin bu ve benzeri projelerle ivme kazanacağını belirterek konuşmasını tamamladı.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ının şehirlerde yaşadığı, ülkede uzun yıllardır süren iç savaş sebebiyle kamu ve özel sektörde ciddi kalkınma yatırımları sorunlarıyla karşı karşıya kalan Lübnan’a sağlık sektörü açısından yaklaşıldığında, ülke bütçesinin yüzde 6,3’ü sağlık giderlerine harcanıyor. Yapılan incelemelerde 1000 kişiye ortalama 4 hekim ve 4 yatak düştüğü gözlemleniyor. Lübnan’da özel sektör tarafından ileri teknoloji kullanımlı sağlık yatırımları gerçekleştirilse de, özellikle sürmekte olan iç siyasi belirsizlikler ve karışıklıklar nedeniyle ülkede kamu tarafından sağlık sektörüne yapılan yatırımlar her geçen gün azalıyor.

Sonraki Haber

Tanzanya'da İstanbul Gençlik ve Kültür Merkezine Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Tanzanya, Darüsselam’da bulunan İstanbul Gençlik ve Kültür Merkezi’ne ekipman desteğinde bulunuldu. TİKA faaliyet gösterdiği ülkelerde mevcut eğitim altyapısının iyileştirilmesi, okulların ve öğrencilerin ihtiyaç duyduğu eğitim teknik donanımı ve...