Haberler

16 Mart 2015

Sudan Hartum’da Hat ve Ebru Sergisi Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından Sudan’ın başkenti Hartum’da hat ve ebru sergisi düzenlendi.

Sudan’da gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerle Sudan’ın kalkınmasına katkı sağlayan TİKA, iki ülke arasındaki ortak tarihi bağları güçlendirmek adına, kültürel programlar da organize ediyor. Bu çerçevede TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ile işbirliği yaparak başkent Hartum’da geleneksel Türk-İslam sanatlarından hat ve ebrunun önemini belirtmek ve Türkiye’de bu sanatlara verilen ihtimamı göstermek için bir sergi düzenledi.

Serginin açılışına, Sudan’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez, Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın, Sudan Din İşleri ve Evkaf Bakanı Fatih Tacüs Sir, TİKA Sudan Koordinatörü Yahya Acu, Sudan Yunus Emre Enstitüsü Temsilcisi Alican Çelik ve çok sayıda davetli katıldı.

Sudan’ın en tanınmış sanat galerisi olan, Raşid Diyab Sanat Merkezi’nde açılışı yapılan sergiye ilginin yoğun olduğu gözlendi. Sergiye Sudan’da yaşayan Türk vatandaşların yanı sıra, Sudanlı vatandaşlar ve yabancı temsilcilikler de ilgi gösterdi.

Serginin açılışında konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, hat sanatının İslam tarihi ve Türk kültüründeki önemine işaret ederek, Osmanlı Devleti’nin bu sanata son derece önem verdiğini ifade etti. Görmez aynı zamanda Osmanlı padişahları arasında hat sanatı ile ilgilenen sultanların sayısının azımsanmayacak derecede fazla olduğunu ve şu anda da Türkiye’de bu sanatı icra eden birçok hat sanatçısı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın ise açılışta yaptığı konuşmada, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve sergide emeği geçen herkese teşekkür ederek, Türkiye Cumhuriyeti olarak iki ülke arasındaki işbirliğini artırmak için gereken her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Sudan Din İşleri ve Evkaf Bakanı Fatih Tacüs Sir yaptığı konuşmada, Türk hükümeti ve Türk halkına Sudan’a her alanda verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını dile getirdi.

TİKA Sudan Koordinatörü Acu ise sergi açılışında yaptığı konuşmada, kültürel program ve faaliyetlerin insanlar arasında daha kuvvetli bağlar inşa ettiğini ifade ederek, TİKA olarak bu tür faaliyetlere devam edeceklerini kaydetti. A, konuşmasının devamında Osmanlı Devleti’nin Kur’an-ı Kerim ve Kur’an-ı Kerim ile alakalı olan her şeye çok büyük önem atfettiğini, bunun içinde de Kur’an harflerinin özel bir yeri olduğuna işaret ederek, bu önem ve sevginin hat sanatının gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye’den hattat İzzet ELİTAŞ ve ebru sanatçısı Nursen ELİTAŞ’ın katıldığı sergi 5 gün sürdü. Sergi için getirilen eserler 3 gün boyunca Raşid Diyab Sanat Merkezi’nde ziyaretçilerin beğeni ve ilgisine sunuldu. Programın son iki gününde ise sergiye Sudan Bilim ve Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ev sahipliği yaptı. Fakülte öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği sergi esnasında hat ve ebru sanatına ilişkin bir de sempozyum düzenlendi ve öğrencilere uygulamalı hat ve ebru örnekleri yaptırıldı.

 

Sonraki Haber

Kırgız Türk Dostluk Hastanesi Yılda 100.000 Kişiye Sağlık Hizmeti Sunuyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilen ve donanım desteği verilen Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi yılda 100.000 kişiye sağlık hizmeti sunuyor. TİKA, Kırgızistan’a yönelik gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine hızla devam ediyor. Bu çerçevede Kırgızistan’da özellikle...