Haberler

24 Haziran 2015

Kabil Üniversitesi Ziraat Fakültesi Deneme Bahçesine Su Kuyusu ve Damlama Sistemi Kuruldu

Kabil Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesi öğrencilerine tahsis edilen alana kurulan deneme bahçesine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından derin su kuyusu açılarak otomatik damlama sistemi kuruldu.

TİKA, Afganistan’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda ülkede yapılan kuruyemiş ve meyve üretimine olumlu katkı sağlamak, öğrenciler için uygulama sahası oluşturmak amacıyla, Kabil Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesi öğrencilerine tahsis edilen alana kurulan deneme bahçesine TİKA tarafından derin su kuyusu açılarak otomatik damlama sistemi kuruldu.

Kabil Üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçesinde 30 dönümlük alanın tasfiyesi yapılarak, elma, erik, şeftali, kiraz ve bademden oluşan 1050 meyve ağacı ve çevre duvarı olması amacıyla 1000 taş ayvası temin edilmiş ve düzenlenen tören ile son fidan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Afganistan Yüksek Öğretim Bakanı Muhammed Osman Babüri, Kabil Üniversitesi Rektörü Dr. Habibullah Habib ve TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin tarafından dikilmişti.

Deneme bahçesinde dikilen fidanların daha sonra işleme, paketleme, pazarlama ve piyasaya sunulması gibi süreçlerde gerekli desteğin verilmesi kapsamında üç yıl için bir planlama çalışması yapıldı. Söz konusu plan kapsamında bahçedeki ağaçların sulanması için 100 metre derinliğinde bir adet derin su kuyusu açılarak damlama sulama sistemi kuruldu. Söz konusu projenin su kuyusu ve damlama sistemi kurulumu düzenlenen törenle hizmete açıldı.  

Teslim törenine Kabil Üniversitesi Rektörü Dr. Habibullah Habib, Kabil Uluslararası Havaalanının (KAIA) Komutanı Tüm General Cahit Bakır, Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısının Özel Kalem Müdürü Humayun Hayri ve Danışmanı Fazıl Ahmet Burget, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Kabil Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Reyhana Popalzai, Kabil Üniversitesinin Dekanları, Öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşma yapan Kabil Üniversitesi Rektörü Dr. Habib, TİKA tarafından yapılan desteklere teşekkür ederek “Türkler bugünden 83 yıl önce Üniversitemize ilk yardımı yaptılar bugün de öğrencilerin en çok ihtiyacı olan pratik bilgilerini yapacak bir deneme bahçesine sahip oldular ki TİKA’dan bu konuda şükranlarımızı iletiriz” dedi. Kabil Uluslararası Havaalanının (KAIA) Komutanı Tüm General Bakır konuşmasında, ağaçların insanlara benzediğini onlar gibi meyve verdiğini ve meyvelerini halka vermek için tevazu olarak eğildiğini insanlar da tevazu içerisinde yaşamaları gerektiğini belirtti.

TİKA Kabil Koordinatörü Şahin ise Afganistan’ın tarım ve hayvancılık sektörünü önemsediğini bu kapsamda, Kabil Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile önümüzdeki üç yıl içerisinde işbirliği yapacağını ve işbirliğinin 3 aşamalı olarak uygulanacağını belirtti. Şahin yapılması planlanan işbirliği çerçevesinde; ilk aşamada, Kabil Üniversitesi Ziraat Fakültesi bahçesinde 40 dönümlük alanın tasfiyesi, 1050 adet meyve ağacı ve 1000 taş ayvası dikilmesi, bir adet derin su kuyusu açılması ile 10 tonluk su tankı ve damlama sisteminin kurulumunun TİKA tarafından tamamlanarak Kabil Üniversitesi yetkililerine teslim edildiğini söyledi. TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, diğer aşamalarda öğretim görevlilerin ve öğrencilerin Türkiye’deki diğer üniversitelerle irtibatlandırılacağını ve eksik laboratuvar malzemelerinin tamamlanacağını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından Kabil Üniversitesi Rektörü Dr. Habib ve TİKA Kabil Program Koordinatörü Şahin tarafından teslim tutanakları imzalandı. Ardından Ziraat Fakültesinin deneme çiftlikleri, fakültenin laboratuvarları ve sınıfların gezilmesi ile program sona erdi. 

Sonraki Haber

Bosna Hersek Yüksek Yargı Heyeti’ne Türk Yargı Sistemini Tanıtım Programı Düzenlendi

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’ten 20 kişilik Yüksek Yargı Heyetine yönelik Türk Yargı Sistemini tanıtım programı düzenlendi. Faaliyet gösterdiği ülkelerde, teknik işbirliği kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi için...