Haberler

27 Aralık 2015

TİKA Koordinatörler Buluşması, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın Katılımı İle Başladı

2015 yılı TİKA Koordinatörler Buluşması’nın ilk gününde, TİKA’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan 5 kıta, 48 ülkeden gelen TİKA koordinatörleriyle İstanbul’da bir araya geldi.

TİKA olarak her yıl, yürütülen projelerin değerlendirildiği, proaktif dış politika öncelikleri doğrultusunda gelecek yılın proje ve faaliyet planlamalarının yapıldığı, kurumsal yenilikler ve stratejik kurumsal hedeflerin TİKA koordinatörleri ile paylaşıldığı, sahada karşılaşılan sorunların ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçların tartışıldığı değerlendirme toplantıları yapılıyor. Bu kapsamda 2015 yılı TİKA Koordinatörler Buluşması 26-30 Aralık tarihleri arasında 5 kıtadan 48 Program Koordinasyon Ofislerinde görevli TİKA koordinatörlerinin ve kurum personelinin katılımı ile İstanbul ve Ankara’da gerçekleştiriliyor. Bu yılki Koordinatörler Buluşması’nın İstanbul ayağında kurum içi daire sunumlarının yanı sıra İstanbul Kalkınma Ajansı’nın başarılı uygulamalarına dair sunumlar yapıldı.

 

Koordinatörler Buluşması kapsamında gerçekleştirilen toplantıda DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın başkanlığında TİKA Koordinatörleri ile DEİK İş Konseyi Başkanları arasında TİKA’nın faaliyet sahasındaki ülkelerdeki yatırım ve işbirliği imkanları değerlendirildi.

TİKA’dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İstanbul’da TİKA Koordinatörlerine hitap etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Koordinatörler Buluşması’nda konuşan Akdoğan, "Dünyanın her yerine uzanıp nerede dertli bir insan varsa oraya ulaşma, onun elinden tutma, onu ayağa kaldırma" vizyonunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu bir vizyon olduğunu anlattı.

Akdoğan, hükümetin de bugün aynı vizyonu devam ettirdiğini, Türkiye'nin dostluk ve şefkat elini dünyanın dört bir yanına götürdüğünü, ülke içinde yapılan hizmetler kadar dost coğrafyalardaki hizmetlerin de büyük önem taşıdığını aktardı. 

Türkiye'nin ecdat yadigarı eserlere olduğu gibi ecdat yadigarı topluluklara da sahip çıktığını belirten Akdoğan, "Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar, Kuzey Afrika… Bütün bu bölgeler Osmanlı hinterlandı içinde olan, bizim gönül coğrafyamız içinde olan ülkeler. Buralardaki eserleri de ayağa kaldıracağız, buralardaki toplulukları da güçlendireceğiz, ayağa kaldıracağız. Oralardaki insanlara da hizmet edeceğiz, o ülkelerin gelişmesine de katkıda bulunacağız" diye konuştu.

Son 13 yıllık dönemde TİKA’nın bütçesinin 30 kat arttığını, 2002 yılına kadar gerçekleştirilen proje sayısı 2 binken bu rakamın 8 kat artarak 16 bin küsur projeye çıktığını ifade eden Akdoğan, TİKA koordinatörlerine şöyle seslendi: 

"Türkiye'nin bu kadar küresel çalkantıya rağmen ekonomisi büyüyor. Çünkü Cenab-ı Hak ona göre bu işin bereketini veriyor"

"Dünyada insani yardım konusunda şu anda Türkiye üçüncü sırada. Milli gelire oranla ise birinci sırada. Ben hep söylüyorum, bizim petrol kuyularımız, doğalgaz rezervlerimiz yok ama vicdanımız var. 2,5 milyon Suriyeli insana kucağımızı açtık, gönlümüzü açtık ve hiç ayırt etmeden, acaba bunların mesleği nedir, ben bunu nasıl kullanabilirim, ne fayda sağlarım onlardan diye değil, tamamen insani bir dram ve trajediyi bertaraf etmek için, tamamen insani gerekçelerle kucağımızı açıyoruz. Bütün bu dost coğrafyalardaki insanlara kucağımızı açıyoruz. Türkiye çok zengin bir ülke değil ama bakın işte bize laf eden ülkeler küçülüyor, Türkiye'nin bu kadar küresel çalkantıya rağmen ekonomisi büyüyor. Çünkü Cenab-ı Hak ona göre bu işin bereketini veriyor. Bu yüzden bu işler önemlidir. Oradaki mazluma, mağdura sahip çıkmak önemlidir ama Türkiye'nin ulusal menfaatleri açısından da bu önemli bir konudur."

Türkiye'nin bu coğrafyalarda daha iyi tanınması ve sevilmesi açısından da TİKA faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını dile getiren Akdoğan, "Ülkemiz bölgesel bir güç oluyorsa, insanlar Türkiye'de olup biteni merak ediyorsa, Türkiye'nin geleceği için ellerini göğe açıp dua ediyorlarsa, bunda sizin çalışmalarınızın büyük önemi var. Türkiye'nin bütün bu coğrafyadaki halklara kucağını açmasının bir katkısı var. Yani başı sıkışan Türkiye'ye dönüyor, Türkiye'den medet umuyorsa, Türkiye'den bir yardım bekliyorsa, işte o zaman gönül bağı kurulmuş demektir. Biz de güçlü ve muktedir olmalıyız. Hem kudret eli, hem şefkat ve merhamet eli. Bu ikisi bir arada olursa işte amacımıza ulaşmış oluruz. Biz insana yatırım yapmaya hizmet etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

TİKA çalışanlarının dünya genelinde yürüttükleri faaliyetler ülkemiz için, ulusal çıkarlarımız için ve dünya insanlığı için önemlidir.

Türkiye içinde de dünya genelinde de insanlara yardım edeceklerini belirten Akdoğan “Nerede bir mazlum,  mağdur varsa TİKA eliyle orada olacağız, YTB eliyle orada olacağız, vakıflarımız eliyle orada olacağız. Sivil toplum örgütlerimiz orada olacak. Onlar oralarda ne kadar huzurluysa biz burada o kadar huzurlu oluruz. Biz burada ne kadar güçlüysek, onlar orada o kadar güven ve istikrar içinde olabilir. Bu yüzden bütün TİKA çalışanlarının dünya genelinde yürüttükleri faaliyetler ülkemiz için, ulusal çıkarlarımız için ve dünya insanlığı için o kadar önemlidir. Sizler burada bir kaç gün boyunca çeşitli etkinlikler yapacaksınız toplantılara katılacaksınız. İnşallah buradan daha büyük bir motivasyonla, aşk ve şevkle tekrar çalıştığınız ülkelere gideceksiniz ve orada mazlum haklara daha bir iştiyatla şevkle sarılacaksınız, onları kucaklayacaksınız. Çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz. Allah hayrınızı kabul etsin. Çalışmalarınıza hayırlı muvaffakiyetler versin, tekrar hoş geldiniz, hepinizi muhabbetle selamlıyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

TİKA’nın 48 ülkedeki koordinatörlerini bir araya getiren toplantı, 30 Aralık Çarşamba gününe kadar sürecek. 28, 29 ve 30 Aralık'taki toplantılar ise Ankara'da yapılacak. 

Sonraki Haber

Kamerun’da A.C.E.C Derneği’nin Kültür Merkezi’ne Bilgisayar Sınıfı Desteği

Kamerun’da hizmet veren sivil toplum kuruluşu Association Camerounaise Pour L’Education et la Culture (A.C.E.C) Derneğine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bilgisayar Sınıfı kuruldu. Kamerun yerelinde özellikle gençlere çeşitli alanlarda eğitim imkânı sağlayan...