Haberler

10 Mayıs 2016

TİKA’dan Genç Afgan Subay Adayların Eğitimine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 1935 yılında Atatürk tarafından kurulan ve 1940-1950 yılları arasında eğitimci-danışman olarak Türk subaylarının görevlendirildiği ve halen Türk subaylarının eğitim verdiği Kabil Askeri Lisesi’nde Türkçe sınıfı ve fen laboratuvarı kurdu.

Afganistan’ın en eski eğitim kurumu olarak bilinen ve askeri personel açığının giderilmesi açısından önemli bir boşluğu dolduran ve 1940 yılından beri Türk subaylarının eğitimci-danışman olarak görev yaptığı Kabil Askeri Lisesi’nde bin beş yüz öğrenci eğitim görüyor.

TİKA Askeri Lise öğrencilerinin Türkçe öğrenimini kolaylaştırmak, fen alanında bilgi ve birikimlerini arttırmak ve uygulamalı eğitim almalarını sağlamak amacıyla Türkiye tarafından 1935 yılında kurulan Kabil Askeri Lisesi’nde 100 kişi kapasiteli modern bir Türkçe sınıfı ve fen laboratuvarı kurdu. Laboratuvar malzemeleri TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin tarafından Askeri Lise Komutanlığına teslim edildi.

 

Türkçe sınıfı ve fen laboratuvarlarının açılış töreninde konuşan TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin “Afganistan’ın askeri alanda beyin takımını yetiştiren, Türk Subaylarının da danışman olarak eğitim verdiği Kabil Askeri Lisesi Atatürk döneminde kuruldu. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’nin bu liseye yardımları artarak devam etti. Bugün de Askeri Lise’de 100 kişi kapasiteli Türkoloji sınıfı ve fen laboratuvarı kurduk. Türkçe sizin kardeş diliniz, Darice ve Peştuca yanında Türkçede öğrenerek var olan kardeşliğimizi daha da güçlendireceksiniz. Günümüz dünyasında sadece silah kullanmak iyi bir subay olmak için yeterli değil, bunun yanında başta fen alanında olmak üzere farklı branşlarda da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Afgan kardeşlerimizde Türk subay kardeşleri gibi fen alanında aldıkları teorik eğitimleri bu laboratuvarda uygulamalı bir şekilde tatbik ederek bu alandaki açıklarını gidermiş olacaklar.” dedi. 

Törende konuşan Kabil Askeri Lise Komutanı Tuğgeneral Hair M. Hawri, “Türkiye TİKA aracılığıyla Askeri Lisemize büyük yardımlar yaptı. Bugünde Afgan genç subayların fen alanındaki bilgi birikimlerini artırmak için modern bir fen laboratuvarı kurdu. Bunun yanında Türk subayları da hem askeri hem de fen alanındaki birikimlerini ve deneyimlerini Afgan kardeşlerine aktarıyorlar. Türkiye’ye ve Türk halkına bu yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi.

Üç ayrı mekanda kurulan fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları okulun tamamı tarafından kullanılmakta iken, aynı anda yüz kişinin eğitim alabildiği Türkçe sınıfında kendi isteğiyle Türkçe öğrenmek isteyen 335 askeri öğrenci yararlanıyor.

Sonraki Haber

Erbil’ de Huzurevi’ne Malzeme Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kuzey Irak’ın Erbil şehrinde bulunan Yaşlılar ve Engelliler Huzurevi’ne donanım desteğinde bulunuldu. TİKA, Kuzey Irak Erbil kentindeki huzurevine mobilya ve temel ihtiyaç malzemesi yardımında bulundu. Kuzey Irak...