Haberler

27 Mayıs 2016

Türkmenistan’a Eğitim ve Araştırma Serası Kuruldu

Türkmenistan’ın tarım sektöründe ihtiyaç duyduğu uzmanları yetiştiren üniversiteye Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) sera desteğinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un huzurlarında TİKA ile S. A. Niyazov Tarım Üniversitesi arasında imzalanan “Topraklı ve Topraksız Sera Kurulması Projesi”nin Uygulama Protokolü kapsamında yapımına başlanan eğitim ve araştırma serasının inşası tamamlandı.

1930 yılından beri faaliyet gösteren ve çeşitli alanlarda 7 fakülte, 30 bölümü olan S. A. Niyazov Türkmen Tarım Üniversitesi, 26 meslek dalında 3000 öğrencisi ve 340’tan fazla akademisyeni ile Türkmenistan tarım sektöründe ihtiyaç duyulan uzmanların yetiştirilmesinde önemli bir rol üstleniyor.

2015 yılında başlatılan işbirliği kapsamında, öncelikli olarak Türkmen öğretim görevlilerinden oluşan heyete Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde (BATEM) "Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği" konusunda teorik eğitimler düzenlendi. Antalya bölgesindeki sera örnekleri incelendi.

Protokol kapsamında TİKA tarafından üniversitenin kampüs arazisinde 1000 m2 alanda topraksız ve 500 m2 alanda topraklı sera kurulumu gerçekleştirildi. Araştırmanın ilk sezonunda dikimi planlanan sebzeler dikildi.

Günümüzün son teknolojisi ile donatılan araştırma ve eğitim serası, bilgisayarlı merkezi otomasyon sistemi ile 6 farklı bölümde aynı zamanda farklı iklimlendirme özelliğine sahip olarak hizmet veriyor. İlk sezonda yetiştirilmek üzere her bir sebzeden ikişer çeşit olmakla beraber salatalık, domates, patlıcan, biber ve kavun tohumları proje danışmanı ve akademisyenlerin gözetiminde d 2.120 fide öğrenciler tarafından seraya dikilerek yetiştirildi.

Proje kapsamında öğrencilerin teori, uygulama dersleri ve araştırma konuları ile ilgili eğitimler Türkiye’den gelen uzmanlar tarafından düzenleniyor. Eğitimler çerçevesinde; fide yetiştiriciliği, toprağın dikime hazırlanması, topraksız kültürde kullanılan kokopitin dikime hazırlanması, su, gübre ve gübreleme sistemleri, serada yetiştirme ortamında kullanılan alet ve ekipmanlar ile sera otomasyon sistemi ve genel olarak seracılık bilgileri verildi.

Projenin tamamının hayata geçirilmesi ile birlikte Türkmen ve Türk uzmanlarının seracılık alanında tecrübe paylaşımı ve iki ülke uzmanlarının işbirliğinde yapılacak araştırma çalışmaları ile örtü altı sebze yetiştiriciliği alanında yeni imkân ve gelişmelerin sağlanması hedefleniyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Ürdün Gençliğine Spor Kompleksi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ürdün’de ulusal ve uluslararası faaliyetler için genç sporcuların kullandığı konaklama alanının tadilat ve donanımını gerçekleştirdi. Ürdün Gençlik Yüksek Kurumu’na bağlı Amman Gençlik Merkezi’nin konaklama birimleri ve VIP salonunun...