Haberler

24 Mayıs 2018

TİKA’dan Filipinler’e Eğitim ve Sağlık Desteği

Filipinler’in Bangsamoro Bölgesi’nde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen kalkınma projeleri kapsamında 5 okul ve 3 sağlık ocağı/doğum kliniği inşaatlarının temel atma törenleri yapıldı.

Filipinler’de Moro Müslümanlarının yaşadığı ve tarihi bir süreçten geçmekte olan Bangsamoro Özerk Bölgesi’nde başlatılan barış süreci sona yaklaşmış bulunuyor. Önümüzdeki günlerde Filipinler Senatosu’na sunulacak Bangsamoro Temel Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte bölgenin hızlı bir kalkınma sürecine girmesi bekleniyor. Bu doğrultuda Türkiye, TİKA aracılığıyla gerçekleştirilen birçok proje ile bu tarihi süreçte Moro Müslümanlarının ve bölge halkının yanında olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Bangsamoro kalkınma projeleri kapsamında yapılacak olan 5 okul ve 3 sağlık ocağı/doğum kliniği inşasının temel atma törenleri Mindana Adası genelinde gerçekleştirildi. Kalkınma ajandasında en önemli başlıklar olarak değerlendirilen eğitim ve sağlık alanlarına önemli bir katkı sağlaması düşünülen yapım işleriyle daha gelişmiş bir Bangamoro’nun inşasına destek olunması hedefleniyor.

Maguindanao, Davao ve Lanao Del Sur’da inşa edilecek olan 4 derslikli 5 okulun tamamlanmasıyla 700’ü aşkın öğrenci modern fiziki şartlarda eğitim imkânına sahip olacak. Marawi, Sultan Kudarat ve Davao’da inşa edilecek ve sağlık ocağı/doğum kliniği olarak tasarlanan 3 klinikle birlikte binlerce kişiye sağlık hizmeti sunulacak. Özellikle anne-çocuk sağlığı açısından gereken standartların çok gerisinde imkânlara sahip bölgede, TİKA tarafından yapılacak kliniklerin büyük fayda sağlayacağı düşünülüyor. 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması hedeflenen inşaatların çalışmalarına hız kesmeden devam ediliyor.

Söz konusu inşaatlar kapsamında gerçekleştirilen temel atma törenlerine halk büyük ilgi gösterirken birçok devlet görevlisi ve yetkili de hazır bulundu. Okul ve kliniklerin kendileri için ne kadar önemli olduğunu dile getiren Morolular, özellikle Ramazan ayını kutladıkları günlerde başlatılan projeler için Türkiye Cumhuriyeti Devleti nezdinde Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Türk halkına ve TİKA’ya her zaman yanlarında oldukları için teşekkür ettiler.

Sonraki Haber

Makedonya’da Plasnitsa Belediyesi’ne Teknik Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Plasnitsa Belediyesi’nin faaliyete geçen yeni hizmet binasında kamusal hizmetlerin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla teknik donanım desteği sağlandı. Türk bayrağının dalgalandığı ve Türkçe’nin resmi dil olarak...