Haberler

24 Temmuz 2019

TİKA’dan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na Teknik Donanım Desteği

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu Kuzey Makedonya resmi ziyareti kapsamında TİKA tarafından gerçekleştirilen “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Dijital Arşiv Altyapısının Kurulumu” teslim törenine katılarak, dijital arşiv bölümünü ziyaret etti.

İki ülke arasında 17 Ocak 2019 tarihinde Ankara’da imzalanan “Bilgi Teknolojileri ve Diplomatik Arşivler Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası” na istinaden TİKA Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Dijital Arşiv Altyapısının Kurulumu”nu gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ile birlikte yeni oluşturulan birimde incelemelerde bulunup, anılan muhtıra metnini birlikte tarayarak ilk evrakı işleme aldılar. Dimitrov, basın toplantısında yaptığı konuşmada; TİKA’ya teşekkürlerini ileterek, TİKA'nın Kuzey Makedonya’da bugüne kadar 900'den fazla  projeyi hayata geçirdiğini ve 100 milyon dolar tutarında destek sağladığını ifade ederek, Bakanlığın dijital arşive geçişi ile diplomatik arşiv alanında kazanımlar elde edileceğini ve bu alanda çalışma yapacak araştırmacılara önemli kolaylıklar sağlanacağını ayrıca vurguladı.

Çavuşoğlu ise, TİKA tarafından Kuzey Makedonya’da gerçekleştirilen projelerde tüm toplumlara eşit davranılarak projeler üretildiğini ve bu projelerin Kuzey Makedonya’ya kalkınma işbirliği  alanında önemli bir desteği olduğunu ifade ederek, dijital arşiv altyapısının kurulumu projesinin,  Kuzey Makedonya arşivlerinin araştırma maksatlı tasnifi hususunda önemli bir görevi ifa edeceğini belirtti.

Proje kapsamında TİKA tarafından dijital arşiv altyapısının kurulumu için gerekli 3 adet masaüstü bilgisayar, 2 adet renkli çok fonksiyonlu yazıcı, 5 adet tarayıcı, 1 adet arşiv depolama cihazı, 1 adet server ve 1 adet gelişmiş yazılım temin edilmiş ve kurulumu yapılarak gerekli eğitim desteği sağlandı.

Sonraki Haber

“Eğitim Yoluyla Küresel Emek Dayanışmasının Güçlendirilmesi”

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle HAK-İŞ Konfederasyonu 14.Olağan Genel Kurulu kapsamında düzenlenen “Eğitim Yoluyla Küresel Emek Dayanışmasının Güçlendirilmesi” etkinliği Ankara’da gerçekleştirildi. Program kapsamında uluslararası emek örgütlerinin temsilcilerine yönelik bilgi ve deneyim paylaşımı...