Haberler

16 Mart 2022

Piri Reis’in İzinde Cezayir Tarihi Sempozyumu TİKA’nın Desteğiyle Gerçekleşti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ile gerçekleştirilen "Piri Reis'in İzinde Kitab-ul Bahriye'ye Göre XVI.Yüzyılda Cezayir Tarihi" konulu sempozyum 7-14 Mart 2022 tarihleri arasında Cezayir’in farklı şehirlerinde düzenlendi.

Sempozyum, T.C. Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş, Atatürk Dil ve Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Yazma Eserler Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Macit, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, TİKA Cezayir Koordinatörü Dr. Alparslan Çevik, Cezayir Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı ve Ulusal Arşivi Genel Müdürü Dr.Abdulmecid Şeyhi, Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Prof. Dr. Abdulbaki Bin Ziyyan, Kültür Bakanı Prof.Dr.Süreyya Muluci ile Türk, Cezayir, İtalya, İspanya ve Arnavutluk’tan akademisyenlerın katılımıyla gerçekleştirildi.

Başkent Cezayir dışında Jijel, Batna ve Biskra şehirlerinde düzenlenen oturumlarla gerçekleşen sempozyumla birlikte Piri Reis’in çizmiş olduğu Cezayir Vilayetlerine ilişkin haritaların da yer aldığı sergi katılımcıların ziyaretine sunuldu.

Cezayir’de hizmet veren ulusal medya kuruluşlarının yoğun ilgi gösterdiği faaliyette, Türkiye ve Cezayir üniversiteleri arasında çok sayıda işbirliği protokolleri imzalandı. Türk heyeti sempozyum kapsamında ayrıca, restorasyonu TİKA tarafından gerçekleştirilen Keçiova Camisini de ziyaret etti.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kuzey Makedonya'lı Yargı Mensuplarına Eğitim Programı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Adalet Akademisi işbirliği ile Kuzey Makedonyalı yargı mensuplarına yönelik “Adalet Yönetimi, İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku” konulu eğitim programı düzenlendi. Program kapsamında; Türkiye’nin Adalet yönetiminde etkinliğin...