Haberler

05 Nisan 2022

TİKA’dan Güney Sudan’da Mesleki Eğitime Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Güney Sudan’ın başkenti Juba’daki devlete ait tek meslek eğitimi kuruluşu Çok-Yönlü Eğitim Merkezi’ne (Multi-Service Training Centre, MTC) güneş enerji sistemi kurdu ve dikiş makinesi temin etti.

Proje ile şehir elektrik şebekesine bağlı olmayan Çok-Yönlü Eğitim Merkezinin bilgisayar eğitimi verilen laboratuvarına güneş enerjili elektrik sağlanmış oldu. Proje kapsamında, Çok-Yönlü Eğitim Merkezi bilgisayar eğitim laboratuvarına 10 adet güneş enerji paneli, 8 adet güneş enerjisi bataryası, 1 adet inverter ile şarj kontrol cihazı ve tek evre komütatör desteği sağlandı. Projenin bir diğer ayağı ise Merkezin terzilik kurslarına yönelik olarak gerçekleştirildi. Öncesinde eğitim verecek yeterli dikiş makinesi olmayan Merkeze TİKA tarafından temin edilen 20 dikiş makinesi ile, özellikle kadınların yararlandığı terzilik eğitimlerinin yeniden başlatılması hedefleniyor.

Proje açılışında konuşan Çok-Yönlü Eğitim Merkezi Müdürü Martin Lugala Tumba, Türkiye Cumhuriyeti Devletine desteğinden dolayı teşekkürlerini sunarak, proje ile bilgisayar kurslarının verildiği laboratuvarın elektrik sorununun çözüldüğünü ifade etti. Merkezin şehir elektrik şebekesine bağlı olmadığını ifade eden Tumba, TİKA tarafından verilen destekle öğrencilerin bilgisayar eğitimi noktasında farklı kurslar alabileceğini dile getirdi. Terzilik kısmı için verilen destekten dolayı da şükranlarını sunan Merkez Müdürü, “bu projenin güzel bir başlangıç olmasını diliyorum.” dedi.

Açılış programında söz alan Güney Sudan Merkez Ekvatorya Eyaleti Çalışma, Kamu Hizmeti ve İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanı Modi John Molla, Bakanlıkları adına Türk devletine ve TİKA’ya teşekkürlerini sunarak, projenin bilgisayar kullanımı ve terzilik alanlarında teknik sektör ve becerileri geliştireceğini söyledi. Merkez Ekvatorya Eyaleti Çalışma, Kamu Hizmeti ve İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanlığına ait başka eğitim merkezleri de olduğunu söyleyen Molla, bu merkezlere yapılacak desteklerden memnuniyet duyacaklarını belirtti. 

Türkiye’nin 200 yıldır Sudan ve Güney Sudan’da bulunduğunu ifade eden Güney Sudan Merkez Ekvatorya Eyaleti Enformasyon ve Komünikasyon Bakanı Andruga Mabe Saverio, Büyükelçimiz Erdem Mutaf’a hitaben “sizi bir diplomat olarak değil, bir arkadaş ve abi olarak görüyoruz” dedi. Çok-Yönlü Eğitime Merkezi yönetimini, öğrencilerin edindikleri becerilerin kullanılmasını sağlamak için çaba harcamaya çağıran Bakan, “Türkiye devletine ülkemizde yaptıkları güzel işlerden dolayı şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

T.C. Juba Büyükelçisi Erdem Mutaf konuşmasında TİKA ve Türk Kızılayı’nın son üç haftadır Güney Sudan’da farklı alanlarda proje açılışları gerçekleştirdiğini, önümüzdeki hafta diğer bir projenin daha hayata geçirileceğini söyledi. Teknik yetenek kazanmak noktasında mesleki eğitimin kilit önemde olduğunu vurgulayan Mutaf, TİKA tarafından gerçekleştirilen projenin Güney Sudanlı gençlere yeni iş olanakları sağlayacağını belirtti. Türkiye’nin Güney Sudan’ın samimi bir dostu olduğunu ifade eden Büyükelçi, “Güney Sudan halkını desteklemeye ve onlara yardım etmeye devam edeceğiz” dedi.   

Törende konuşan Güney Sudan Çalışma, Kamu Hizmeti ve İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanlığı Müsteşarı Mary Hillary Wani ise, “Bu projenin açılışında bulunmaktan onur duyuyorum. Nüfusunun %70’den fazlasın genç olan bir ülke olarak, öğrencilerinin çoğunluğu gençlerden oluşan mesleki eğitim merkezlerinin desteklenmesi çok önemli” ifadelerini kullanandı. Bakanlık Müsteşarı Wani, geçtiğimiz yıllarda yine TİKA tarafından St. Vincent Mesleki Eğitim Merkezi’ne yönelik gerçekleştirilen proje açılışında bulunduğunu ve projeyi anımsadığını belirterek TİKA’ya teşekkür etti. Türkiye ve Güney Sudan’ın geçmişte ortak bir tarihi paylaştığını vurgulayan Müsteşar, halihazırda ülkedeki tekstil ürünlerinin çoğunluğunun Türkiye’den geldiğini söyleyerek, ülkede bir üretim tesisi kurulması noktasında verilebilecek desteklerden memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Sonraki Haber

Cezayir’de Turizm Eğitimine TİKA Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Cezayir Turizm ve El Sanatları Bakanlığı işbirliğinde 27-31 Mart 2022 tarihleri arasında “Turizm Eğitiminde Güncel Yaklaşımlar Eğitimi” düzenlendi. TİKA ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel...