Haberler

06 Eylül 2022

TİKA’dan Uyuşturucu Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerine Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliğinde Afganistan’ın farklı vilayetlerindeki Uyuşturucu Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerine ekipman ve donanım desteğinde bulunuldu.

Tüm bağımlılık türlerine karşı nesillerin koruyucu politikalarla desteklenmesi ve tedaviye erişimin etkin hale getirilmesi için çalışmalar yürüten TİKA bu kapsamda, Uyuşturucu ile Mücadele Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle Afganistan’ın Kuzey’inde bulunan Uyuşturucu Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezlerine ekipman ve donanım desteği sağladı.

TİKA tarafından temin edilen malzemeler arasında çeşitli mutfak aletleri, yemek pişirme kazanları, set üstü ocaklar, çanak antenler, televizyon, personel temzilik için kişisel bakım çantaları, derin dondurucular, çamaşır makineleri, vantilatörler ve diğer ekipmanlar yer alıyor.

AFAD ise Ankara’dan yola çıkan ve Afganistan’a ulaşan “5. İyilik Treni” ile 650 adet katlanabilir yatak, yastık ve nevresim takımlarını merkeze ulaştırdı.

Temin edilen malzemeler düzenlenen tören ile Uyuşturucu Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi yetkililerine teslim edildi.

Ekipmanların teslim törenine; T.C. Mezar-ı Şerif Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut ve Belh Vilayet Emniyet Müdürü Mevlevi Seyfullah Matiullah, Din Hizmetleri Ataşe Yardımcısı Mikail Akboğa, Afgan–Türk Maarif Okulları Mezar-ı Şerif Erkek Lisesi Müdürü Burak Kazım Mırık, TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Mikail Taşdemir, Belh Vilayeti Emniyet Müdürlüğü Keşif Amiri Mevlevi Abdul Aziz Ahund ve Belh Vilayeti İktisat Müdür Yrd. Gulam Rabbani Destegir katıldı.

Başkonsolos Turgut’tan emeği geçenlere teşekkür

Açılışta konuşan Başkonsolos Turgut, Türkiye’nin gerçekleştirdiği tonlarca insani yardım ile daima Afganistan halkının yanında olduğunu söyledi.

Afganistan vilayetlerinde, zor şartlar altında yaşamını sürdüren insanlara yardımların ulaştırılması için büyük gayretler harcandığını sözlerine ekleyen Turgut, “Özellikle TİKA gibi teknik yardım kuruluşlarının kalkınma projeleri ve AFAD ile uyumlu iş birliği neticesinde merkezin ihtiyaç duyduğu araç ve gereçlerin temininden dolayı emeği geçenlere teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Belh Vilayeti Emniyet Müdürlüğü Keşif Amiri Mevlevi Abdul Aziz Ahund, Türkiye ve TİKA’ya uyuşturucu ile mücadeleye verdiği desteklerden dolayı şükranlarını sundu.

33 çeşit malzeme desteği

TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Mikail Taşdemir ise merkezde tedavi gören hastalar ile birebir yapılan görüşmeler sonucunda ihtiyaçların belirlendiğini ve bu yönde çalışmalara başladıklarını kaydetti. Taşdemir, 33 çeşit malzemenin Afganistan’ın çeşitli bölgelerinde faaliyetlerini sürdüren ve toplam 650 hastanın tedavi gördüğü 3 merkeze teslim edildiğini dile getirdi.

Farklı vilayetlerde bulunan merkezlerde barınan 2 bin kişinin tedavisi devam ediyor

Uyuşturucu ile Mücadele Müdürlüğü Tebliğ Amiri Cuma Han Rasih Kabuli’nin verdiği bilgilere göre, Afganistan’da yaklaşık 95.000 madde bağımlısının olduğu tahmin ediliyor. Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında ülkenin 11 farklı bölgesinde Uyuşturucu Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde toplam 2 bin kişinin tedavisine devam ediliyor.

Sonraki Haber

Türkiye Askeri Tecrübesini Somali ile Paylaşıyor

  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi kapsamında Somali’de “VIP Önemli Kişileri Koruma Eğitimi” verildi. TİKA ve Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliğinde 2007...