Haberler
22 Aralık 2022TİKA'dan Nijerli Sağlık Çalışanlarına Eğitim Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından desteklenen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında, Nijer’de 30 sağlık çalışanına yönelik “Acil Durum ve Doğal Afetlere Giriş Eğitimi” programı düzenlendi.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre en az gelişmiş ülkeler arasında yer alan ve halkın önemli bir kısmının yoksulluk sınırı altında yaşadığı Nijer’de, sağlık ve hastane hizmetleri de son derece yetersiz. Özellikle son dönemlerde sıklıkla terör olaylarıyla gündeme gelen Nijer, acil müdahale kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle mağdur vatandaşlarına hizmet ulaştırmakta zorluk çekiyor.
T.C. Sağlık Bakanlığı ve TİKA iş birliğinde 2017 yılından itibaren İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkelerin acil servis çalışanlarına yönelik hazırlanan Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında, bugüne kadar Nijer dâhil pek çok Afrika ülkesinde Acil Durum ve Doğal Afetlere Giriş Eğitimleri (ADG) düzenlendi. Bu eğitimlerde başarı gösteren 5’i Nijerli 45 yerel sağlık çalışanı, Türkiye’de bir dizi eğitime tabi tutularak ‘Eğitmen’ unvanını aldı.
“Acil Durum ve Doğal Afetlere Giriş Eğitimi”
TİKA, Nijer Maarif Okulları ve Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi iş birliğinde 2 hafta boyunca hastanede görev yapan 30 acil servis sağlık çalışanına yönelik “Acil Durum ve Doğal Afetlere Giriş Eğitimi” düzenledi. Bugüne kadar Türk uzmanların gözetiminde muhtelif eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Nijerli eğitmenler, bu defa herhangi bir finansal desteğe ihtiyaç duymadan kendi imkânlarıyla Nijerli meslektaşlarına başkent Niamey’de eğitim verdi.
Eğitim programın kapanış töreni, T.C. Niamey Büyükelçisi Özgür Çınar, Niamey Devlet Hastanesi Müdürü Alidou Soumana, TİKA Niamey Koordinatörü Tanju Polat, Nijer Maarif Okulları Temsilcisi İbrahim Duman ve Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi Başhekimi Nursen Atasoy’un katılımıyla gerçekleştirildi. Törende söz alan Büyükelçi Çınar, Nijer’in sağlık alanında hizmet kalitesinin artırılması için ATKAP eğitimlerini önemli bulduğunu belirtti.
Eğitim desteği 2023’te de devam edecek
ATKAP eğitimleriyle yararlanıcı ülkelerin acil serviste görev yapan personellerin mesleki becerilerinin artırılması, yerel sağlık çalışanları yetiştirebilecek insan kaynağı oluşturulması ve bu ülkelerin sağlık alanındaki beşeri kapasite artırma çalışmalarına destek olunması hedefleniyor. Söz konusu eğitimlerin 2023 yılında da desteklenerek Nijer’in farklı bölgelerinde görev yapan yüzlerce acil servis çalışanlarına ulaşılması planlanıyor.
Sonraki Haber
“21 Aralık Türkçe Eğitim Günü” Kuzey Makedonya’da Kutlandı
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlandı. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından düzenlenen programa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindeki heyetin...