Haberler

11 Aralık 2023

Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı Ankara’da Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde "Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı düzenlendi.

"Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı”, Türk dünyasında ortak bir hukuk anlayışı geliştirmek, günümüz hukuk teorisi ve uygulamaları için iyi bir kaynak sağlamak, bu yönde farkındalık oluşturmak amacıyla  Türkiye Adalet Akademisi, Türk Tarih Kurumu, TİKA ve Türk Devletleri Teşkilatı iş birliğiyle düzenlendi.

Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Kurultayı'na; Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun ve Dış ilişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan ülkelerinden hukukçu, tarihçi, akademisyen, siyaset ve devlet adamları katıldı.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Jafarov ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un konuşmalarının ardından kurultayın açılış bildirisi, TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop tarafından sunuldu.

Kurultayın açılışında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukukun medeniyet kadar eski ve kadim bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Hukukun tarihi, aynı zamanda medeniyetin de tarihidir." görüşünü paylaştı. Türk hukuk sisteminin köklü bir geçmişe sahip olduğunu, kendine özgü bir karakterinin bulunduğunu belirten Tunç, kurultayın Türk Devletleri Teşkilatı'na mensup ülkeler arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlamasını temenni etti.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ise konuşmasında Türklerin devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili temel kuralları töre olarak belirlediğini, hukuk kurultayları ve yosun hukuku ile somutlaşan adalet anlayışı ortaya koyduklarını söyledi.

Kurultayda, Türk Yargı Eğitim Ağı’na mensup ülkelerin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye) hukuk tarihi içerisinde önem arz eden ve hukuk tarihine yön veren kurum, devlet adamı, hukukçu, metin ve olay ile ilgili konularda tebliğler sunuldu.

Üç gün süren Kurultay, Açılış oturumu ile birlikte 6 oturum ve 5 ana başlıktan ( Türk Hukuk Tarihine Yön Veren Metinler, Türk Hukuk Tarihine Yön Veren Hukukçular, Türk Hukuk Tarihine Yön Veren Devlet Adamları, Türk Hukuk Tarihine Yön Veren Kurumlar ve Türk Hukuk Tarihine Yön Veren Olaylar) oluştu.

Kurultaydan sonra yabancı katılımcılara yönelik Bursa’da sosyal ve kültürel program gerçekleştirildi.

 

Sonraki Haber

Bangladeşli İtfaiyecilere Yönelik "İleri Seviye İtfaiye Eğitimi" Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Acil Durum ve Afet Müdahale Eğitimleri Programı (ADAMEP) kapsamında Türkiye’de Bangladeşli itfaiye ve kurtarma personeline yönelik İleri Seviye İtfaiye ve KBRN Eğitim programı düzenlendi. TİKA tarafından Milli...