Haberler

14 Haziran 2022

Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nin 7.’si Bakü’de Düzenlendi

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Bakü’de gerçekleştirildi.

TİKA, TBMM Başkanlığı, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanlığı, Uluslararası Balkan Üniversitesi Üsküp/Makedonya ve Azerbaycan ADA Üniversitesi iş birliğinde 02-04 Haziran 2022 tarihleri arasında Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi VII (INCSOS) Bakü’de düzenlendi.

Kongrenin en önemli konuları: Karabağ Savaşı ve Hocalı Katliamı

Daha önce Malaga, Kudüs, Buhara, Romanya, Üsküp ve Ankara’da yapılmış olan INCSOS,  kültürel kod niteliği taşıyan şehir ve ülkelerde düzenli olarak yapılan bir kongredir. Bu sene 7’ncisi Bakü’de yapılan INCSOS VII, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahibe Gafarova’nın himayelerinde Uluslararası Balkan Üniversitesi ve Azerbaycan ADA Üniversitesi iş birliğinde ve TİKA’nın sponsorluğunda Karabağ’ın işgalden kurtarılması ve Hocalı Katliamı gibi konuları merkeze alarak düzenlendi.

Bilime katkıda bulunmak amaçlandı

Geniş bir yelpazedeki bilimsel konuları kapsayan söz konusu uluslararası kongrede; üniversiteler ve ülkeler arasındaki iş birliğini artırmak, Azerbaycan ve Türkiye akademisyenlerinin ürettikleri bilimsel çalışmaların yurt dışında temsilini sağlamak ve bu vesileyle bilime katkıda bulunmak amaçlandı. Kongreye yüzlerce ulusal ve uluslararası akademisyenler, rektörler, milletvekilleri ve uzmanlar katıldı. Kongrenin açılış konuşmasında TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye'nin sadece kardeşlik ve dostluk için değil haklı bir davayı savunduğu için Azerbaycan'ı desteklediğini belirterek "Kafkasya'da kalıcı barışın tesisi için kardeşlerimizin haklı davasına destek vermeye, her zaman Azerbaycan'ın yanında olmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

“Bu gayretlerin sözde kalmaması lazım”

Türkiye ve Azerbaycan akademisyenlerinin yaptıkları akademik çalışmaların önemine işaret eden Şentop, "Akademik dünyadaki yakınlaşmanın, karşılıklı olarak birbirini tanımanın çok büyük faydaları hâsıl olacaktır. Türkiye ve Azerbaycan için bu kadar yakın münasebetler varken, Şuşa Beyannamesi varken, orada bu yakınlaşmaya zemin teşkil eden çok güçlü hükümler var, Türkiye ve Azerbaycan arasında üniversite düzeyinde diğer eğitim kurumları düzeyde birlikte atılacak adımlar çok önemlidir ve bunların süratle gerçekleştirilmesi lazım. Çok uzun yıllar ayrı kaldık. Aradaki boşluğu da dolduracak adımları süratle atmamız lazım. Sadece sözde kalmaması lazım bu gayretlerin." şeklinde konuştu.

Kongrenin ilk aşamasında çift kör-hakem sürecinden geçerek kabul edilen birçok bildirinin sunumu yapılırken, son aşamasında da katılımcıların Azerbaycan ve Karabağ bölgesinin özellikle Şuşa kentinin tarihî ve kutsal mekânları ziyaret edilerek programın kapanışı yapıldı.

 

Sonraki Haber

TİKA’dan Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Sunum Yarışmasına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Adalet Akademisi ve iş birliğinde Antalya’da Adalet Hizmetleri Eğitim Programı (AHEP) kapsamında düzenlenen "İnsan Hakları Hukukunda Güncel Meseleler Üzerine Uluslararası Eğitim Programı”nda 9 ülkenin hakim ve savcı...