Haberler

23 Kasım 2017

Uluslararası Balkan Tarihi Sempozyumu Slovenya’da Gerçekleşti

Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumunun (UBTAS) beşincisi Slovenya’nın Bled şehrinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Slovenya Ljubljana Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi ve Türk Tarih Kurumu işbirliğiyle düzenlendi.

Osmanlı Dönemi Balkan Ekonomisi ve Gündelik Yaşam temalı sempozyum Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Slovenya Ljubljana Üniversitesi, TİKA, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Enstitüsü, Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi ve Türk Tarih Kurumu işbirliğiyle hayata geçti. Uluslararası katılımcılarla birlikte 80’in üzerinde tebliğin sunulduğu sempozyumda imparatorluğun çeşitli dönemleri farklı yaklaşımlarla birlikte ele alındı. Sempozyumda “Osmanlı Devletinde Müslüman Kadınların Mahkemeyi Kullanma Pratiği: XVII. Yüzyıl Sofya”, “Yeni Pazar Sancağının Kilimlerinde Türk Motifleri”, “Selanikli Müteşebbis Bir Aile: Alatiniler”, “Meşrutiyet Döneminde Makedonya’da Tiyatro” başlıklı tebliğler ile Balkanların ekonomik ve gündelik hayatı bilim insanlarınca ele alındı.

Açılış konuşmalarında düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Hasan Babacan, 2013 yılında Balıkesir’de başlayan Balkan Tarihi Araştırmalarına Metodolojik Yaklaşımlar temasıyla başlayan UBTAS serisinin sırasıyla 2014 yılında Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Defter-i Hakani temasıyla Karadağ/Podgorica, 2015 yılında Balkan Tarihi ve Balkanlar’da Türk Dili temasıyla Bükreş/Romanya ve 2016 yılında da Osmanlı Dönemi Balkan Şehirleri temasıyla Saraybosna/Bosna-Hersek’te gerçekleşmesinin ardından şimdi de Bled’de organize edildiğini ifade etti.  Prof. Dr. Hasan Babacan, amaçlarının tüm Balkan coğrafyasında en azından birer sempozyum gerçekleştirerek Osmanlı çalışan akademisyenlerin UBTAS çatısı altında biraraya gelmelerini hedeflediklerini dile getirdi. Daha sonra söz alan TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç, tüm dünyada Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarını koordine ve icra eden TİKA’nın kalkınma yardımları dışında Türk tarihi mirasının yeniden canlılık kazanması görevinin bulunduğunu, bu görevin çerçevesi içerisinde de Türk tarihine yönelik bilimsel ve akademik çalışmalara da destek verildiğini söyledi.

Koordinatör Koç, “UBTAS’ın çalışma ve yayınlarından hem mesleki hem de kişisel olarak istifade ediyoruz, uluslararası ve nitelikli bir çalışma olan UBTAS’ın nicelerinin yinelenmesini diliyorum” diyerek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan Kanal da UBTAS’a destek vermekten duyduğu heyecanı ifade ederek, Osmanlı bakiyesi coğrafyanın tarihi ve güncel meseleleriyle alakalı birçok hususun Türkiye’deki arşiv malzemesi olmaksızın çözüme kavuşturulmasının imkansız olduğunu ifade etti. Arşivlerinde 15. Yüzyıldan itibaren var olan tapu kayıtlarının Osmanlı coğrafyasının herbir köşesine ait olduğunu söyleyen Kanal, Balkanlara yönelik sempozyuma Genel Müdürlük olarak verdikleri desteğin anlamının büyüklüğünü vurguladı ve hem organizatörlere hem de sempozyumun gerçekleştirilmesindeki paydaş kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Sempozyumun organizasyon heyetinin her yıl gelenek haline getirdiği Balkan tarihine katkı ödülü Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Hayta’ya, Balkan tarihine hizmet ödülü ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu’na verildi. Karadağ Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Sempozyum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Šerbo Rastoder de organizasyon kurulundan Prof. Dr. Zafer Gölen ile Doç. Dr. Abidin Temizer’e UBTAS’ın başarısından dolayı birer teşekkür ödülü takdim etti ve verimli bir sempozyum geçmesini temenni etti.

Sempozyumun sonunda UBTAS serisinin yıllık olarak sürmesinin verimli olacağı ifade edilerek, bir sonraki yıl farklı bir tema etrafında yine Balkan coğrafyası ve tüm dünyadan Balkan tarihi çalışan bilim insanlarının bir araya gelmesinin Balkan tarihi araştırmalarına sağlanan katkıyı artıracağı düşünceleri paylaşıldı. 

Sonraki Haber

TİKA’dan Arjantin Güvenlik Bakanlığı Yetkililerine İtfaiye Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen itfaiye eğitim programı kapsamında Arjantinli Güvenlik Bakanlığı yetkililerine kapasite geliştirme eğitimi verildi. Kocaeli ve Ankara’da gerçekleştirilen eğitim kapsamında kapalı ve dumanlı ortamlarda...