Haberler

03 Nisan 2014

Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü ile İşbirliği Başladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmalar Enstitüsü arasında işbirliği çalışmaları başladı.

Türkmenistan’da el yazması eserler 1895 yılından itibaren koruma altına alınmaya başladı. Türkmenistan Milli kütüphanesinin temelini oluşturan Zakaspiy Vilayet Cemiyeti Kütüphanesi’nde toplanmasına başlanan eserler, zaman içerisinde şahsi kütüphanelerden temin edilen el yazma eserlerin de kütüphaneye kazandırılmasıyla birlikte Doğu Elyazmaları Bölümü açıldı. Sonrasında ise tüm el yazma eserler Milli El yazmalar Enstitüsünde toplandı. 1994 yılında kurulan Enstitü’de yaklaşık 10.000 Arap harfli el yazması ve 2.000 Arap harfli nadir matbu kitap bulunmaktadır. Bunlardan 801 eserin Türkçe olduğu belirtildi. Eserlerin tanıtımının yapıldığı Türkmence bir kataloğun basıldığı görüldü.

El Yazmaları Enstitüsü ile gerçekleştirilecek işbirliği kapsamında ilk olarak, Türkmen halkının alim şairi Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 290. yılı münasebetiyle 2014 yılında yapılacak kutlama ve etkinliklere hediye olarak Büyük Şairin şiirlerinin derlendiği nadir kitaplardan olan Mollanepes’in elyazma nüshasının Tıpkıbasımının yapılması planlandı.

Bashe konu işbirliği kapsamında, söz konusu eserin Türkmen uzmanlar ile birlikte basıma hazırlanması, ayrıca Milli Elyazmaları Enstitüsü uzmanlarının eğitimi, kitapların muhafazası, dijitalleştirilmesi ve kataloglanması konularında işbirliği imkanlarını görüşmek ve programlamak amacıyla Kültür Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin TİKA tarafından Türkmenistan’da görevlendirildi.

Bu kapsamda TİKA Aşkabat Program Koordinatörü Ali Muslu, Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü Başkanı Annagurban Aşirov ve Kültür Bakanlığı Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Enstitü hakkında bilgi veren Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü Başkanı Aşirov, Mahtumkulu’nun bazı şiirlerinin 15 dile tercüme edildiğini, Türk ve Türkmen dillerinde ayrı ayrı cilt halinde hediyelik kitap olarak bastırıldığını dile getirdi.

Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü Başkanı Aşirov, 2014 yılının Mahtumkulu Yılı olarak ilan edilmesinden sonra Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde konferansların tertip edileceğini söyledi. Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü Başkanı Aşirov, Türkmenistan’da Mahtumkulu Yılı kutlamaları kapsamında 14 – 15 Mayıs 2014 tarihleri arasında, 50 ülkeden bilim insanlarının katılmıyla Uluslararası bir Konferansın yapılacağını ifade etti.

Görüşmede Mahtumkulu’nun seçme şiirlerinin yer aldığı, Arap harfleri ile Türkmence yazılmış orijinal elyazmalardan olan Mollanepes’in istinsah ettiği elyazma nüshasının Tıpkıbasımı‘nın yapılması hususunda görüş birliğine varıldı. Mahtumkulu şiirlerinin Tıpkıbasım şeklinde bir kitap baskısının yapılması, ve böyle bir çalışmanın Türkmenistan‘da ilk defa gerçekleştirilecek olması, bu hususta yapılan işbirliğini daha da anlamlı kılıyor.

Görüşme sonrasında, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Şahin, Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü’nün Restorasyon, Kataloglama ve Cilt Atölye Bölümlerini ziyaret ederek, bahse konu bölümlerin uzmanlarıyla görüşerek, üzerinde çalışmakta oldukları işlerle ilgili bilgi aldı ve tecrübe paylaşımında bulundu. Ziyaretin ikinci gününde enstitüdeki incelemelerine devam eden Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Şahin, Mollanepes’in sözkonusu elyazmasının dijitale aktarılmasına da danışmanlık yaptı.

Yapılan işbirliği çalışmaları kapsamında Enstitünün ihtiyaç duyduğu alanlarda, TİKA‘nın eğitim ve ekipman desteğinde bulunması da öngörülüyor.

Sonraki Haber

Eğitimlerini Tamamlayan Moldovalı Doktorlara Sertifikaları Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki haftalık eğitimlerini tamamlayan 10 Kadın Doğum Uzmanına sertifikaları verildi. TİKA faaliyet gösterdiği ülkelerin sağlık...