Haberler

04 Şubat 2014

Türkiye ve Ürdün Arasında İşbirliği Artarak Devam Edecek

Çeşitli temaslarda bulunmak ve incelemeler yapmak üzere Ürdün’de bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Dr. Serdar ÇAM ve beraberindeki heyet Ürdün Evkaf Bakanı Hayil Davud ile bir araya geldi.

TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM ve beraberindeki heyet Ürdün temaslarına, Ürdün Evkaf Bakanı Hayil Davud’a ziyarette bulunarak başladı. Ürdün Evkaf Bakanı Davud görüşmede, Türkiye ile Ürdün arasındaki köklü tarihi ve kültürel ilişkilere işaret ederken, siyasi ve ekonomik ilişkilerin önemini vurguladı. 

İki kardeş ülke olarak Türkiye ve Ürdün’ün pek çok projeyi birlikte hayata geçirebileceğini ifade eden Ürdün Evkaf Bakanı Davud, Türkiye’nin vakıf, inanç turizmi ve hac organizasyonu tecrübelerinden faydalanmayı arzu ettiklerini, bu çerçevede Türk turistlerin öncelikle Ürdün’deki dini mekanları ziyaret ederek daha sonra Kudüs’e geçmelerini istediklerini belirtti. Ürdün Evkaf Bakanı Davud, vakıf binalarının restorasyonu ve camilerin idaresi konularının da muhtemel işbirliği alanları olabileceğini sözlerine ekledi.

Ürdün Evkaf Bakanı Davud’a TİKA’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Serdar ÇAM , Ürdün’de yapacakları çalışmalarla iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine dolaylı olarak katkı sağlamak istediklerini ifade etti. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Evkaf Bakanlığı ile birçok alanda ortak çalışma yapılabileceğine dikkati çekerek, TİKA tarafından farklı ülkerlerde yapılan restorasyon çalışmalarının, bu ülkelerde turizmin gelişmesine imkan verdiğini kaydetti.

Türkiye ile Ürdün arasında Teknik İşbirliği Anlaşması imzalandı
Öte yandan Ürdün temasları kapsamında TİKA Başkanı Serdar ÇAM ile Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı İbrahim Saif tarafından Teknik İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Saif törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarih boyunca bölgeye ve Ürdün’e yaptığı katkılara işaret ederek, imzalanan anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştireceğini belirtti. İmzalanan anlaşma ile iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM da, bu yılsonunda Ürdün’de ofis açmayı arzu ettiklerini kaydederek “Kardeş ülkeler birbirine yardım değil, katkı sağlar. TİKA, bu bağlamda birçok ülkeye katkı sağlamıştır ve sadece gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde de projeler yürütmektedir” diye konuştu.

Ürdün Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı İbrahim Saif ile imzalanan teknik işbirliğinin ardından heyet, Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Salah Muflih El-Luzi ile bir araya geldi. TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM burada yaptığı açıklamalarda, Hicaz demiryoluna emeği geçen herkese rahmet dileyerek, bu hattın Hz. Peygamber’e ulaştığı için büyük önem arz ettiğini ifade etti.

TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Hicaz demiryolunun kültürel ve tarihi öneminin yanında ulaşım açısından da önemli olduğunu vurgularak, “Bölgemizdeki acılar sona erdiğinde Hicaz Demiryolu ve Marmaray ile Avrupa’ya ve Londra’ya kadar ulaşma imkânı olacak” diye konuştu. Hicaz demiryolunu geliştirmek için proje hazırladıklarını hatırlatan TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Ürdünlü demiryolu çalışanlarına Türkiye’de demiryolları ve ulaşım hakkında eğitim verebileceklerini ve tarihi istasyonları restarasyon yapabileceklerini kaydetti. TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hicaz demiryoluna özel bir muhabbeti olduğunu ve Türkiye’nin bu hatın yenilenmesi için katkı sağlayacaklarını söyledi.

Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Luzi de, Hicaz demiryollarının o zamanın zor şartlarında Sultan Abdülhamit tarafından inşa edildiğini ve Sultan Abdülhamit’in bu proje ile tüm İslam ülkelerinin faydalanmasını amaçladığını ifade ederek, Hicaz demiryolunun dönemin en modern demiryolu olduğunu belirtti. Hicaz demiryollarının Şam’dan Medine’ye uzandığını hatırlatan Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Luzi, bu hattın uluslararası bir proje olduğunu vurguladı. Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Luzi, Hicaz demiryolunda ilk seferin 1911’de yapıldığını ve Şam’dan Mediye’ye uzandığını hatırlatarak, o dönemde 45 gün süren mesafeyi 46 saate indirdiğini belirtti. Ürdün Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Luzi, ” Bu yüzden, Hicaz ulaşım açısında dönemin en modern projesidir ve Hicaz demiryolu bir devrimdir” dedi.

Ürdün’ün Salt kentindeki Türk Şehitliği’ne ziyaret
TİKA heyeti Ürdün temaslarına, Salt kentinde bulunan Türk Şehitliği’ni ziyaret ederek devam etti. Salt Belediyesi yetkilileriyle başkent Amman’a 30 kilometre uzaklıktaki “Salt Türk Şehitliği”ne yapılan ziyaret  saygı duruşu, ve Türkiye ile Ürdün milli marşlarının okunmasıyla başladı. Ardından TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Şehitlik Anıtı’na çelenk koydu.

Şehitliğin bulunduğu, 7 gün 24 saat Kur’an-ı Kerim okunan mağarayı ziyaret eden TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, “Şehitlerimize layık olmak için canla ve başla çalışmaya söz veriyoruz” ifadesini yazdığı Şehit Anıt Defteri’ni imzaladı. TİKA Başkanı Dr. Serdar ÇAM, Salt Türk Şehitliği anısına barışı temsil eden bir zeytin ağacı da dikti.

Sonraki Haber

Filistinli Teknik Öğretmenlere Endüstriyel Otomasyon Eğitimi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Japan International Cooperation Agency (JICA) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Filistin’den gelen 7 teknik öğretmene İzmir Mazhar Zorlu Lisesinde Endüstriyel Otomasyon Eğitimi, düzenlendi. TİKA, JICA ve Milli Eğitim Bakanlığı...