Haberler
21 Ağustos 2020Türkiye Kovid19 ile Mücadelesini Dünya ile Paylaşıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda, Sağlık ve Medeniyet Derneği ile Mozambik Sağlık Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ve 15 Mozambikli doktorun katıldığı “COVID-19 ile Mücadele Yöntemleri” uzaktan eğitim verildi.
TİKA tarafından yürütülen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde ve hastanelerde görevli 13 uzman hekim tarafından 12 saatlik bir uzaktan eğitim programı hazırlandı.
Eğitim süresince Mozambikli doktorlara COVID-19’un ortaya çıkma sebepleri, süre içinde yayılma şekli, hastalarda gösterdiği klinik özellikleri ve radyolojik bulguları, tanı konulma süreci, erişkin ve çocuk hastalarına yönelik tedavi uygulamaları, yoğun bakım uygulamaları, korunma yöntemleri ve temaslı hasta takibi ile salgın sürecinde hastane yönetimi konularında ülkemizdeki uygulamalar hakkında kapsamlı eğitim verildi.
İnteraktif olarak geçen eğitimde Mozambikli doktorlar özellikle Türkiye’deki tanı koyma süreci, tedavide uygulanan yöntemler ve kullanılan ilaçlar ile filyasyon (temaslı hasta takibi) yöntemi hakkında çok sayıda soru sorarak büyük ilgi gösterdiler.
Programın kapanışında eğitime bağlanan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun yaptığı konuşmada Türkiye’nin salgın döneminde çok sayıdaki ülkeye tıbbi malzeme ve ekipman desteğinde bulunduğunu ve bu desteklerin en önemlisinin de bu alanda ülkemizin başarıyla yürüttüğü tanı ve tedavi süreçlerini içeren bu eğitim programı olduğunu belirterek verilen bu eğitimler sayesinde bir çok hastanın hızlıca tedavi edilerek Mozambik’in COVID-19 ile mücadelesine destek olmayı umduğumuzu ifade etti. Dr. Nurdun, projede yer alan Ahi Evran Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Ankara İl Sağlığı Müdürlüğü, Ankara Mesleki ve Çevresel Hastalıkları Hastanesi ve Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi’nde görev yapan uzman hekimlere teşekkür etti.
ATKAP programı ile TİKA, Türkiye’nin sağlık sektöründe elde etmiş olduğu kazanımları Dünya’nın birçok farklı yerine taşıyor. Bu kapsamda, “COVID-19 ile Mücadele Yöntemleri” eğitiminin Orta Asya ve Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerde düzenlenmesi planlanıyor.
Sonraki Haber
TİKA’dan Namibya’daki Genç Sporculara Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Namibya’nın en dezavantajlı bölgelerinden birisi olan Zambezi bölgesindeki gençlerin ulusal ve uluslararası turnuvalara katılabilmelerini sağlamak amacıyla futbol malzemeleri desteğinde bulundu. Zambezi bölgesi Namibya’da var olan toplam 14 bölgeden...